OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σχέδιο ειρήνευσης για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία προωθεί η Ιορδανία

Η Ιορδανία προωθεί αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που έχει μπει στον δέκατο τρίτο χρόνο της, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς χθες Πέμπτη, την παραμονή της συνάντησης που οργανώνεται στη Σαουδική Αραβία για να εξεταστεί η πιθανή επιστροφή της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα από τους ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και την οικοδέσποινα Σαουδική Αραβία στην Τζέντα.

Η συμμετοχή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ανεστάλη μετά την καταστολή το 2011 λαϊκού ξεσηκωμού, το έναυσμα του πολέμου στη χώρα αυτή, και ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ απομονώθηκε διπλωματικά έκτοτε, ιδίως στον αραβικό κόσμο.

Έπειτα από χρόνια διεθνών προσπαθειών για να τερματιστεί ο πόλεμος, που κατέληξαν σε αδιέξοδο, το βασίλειο θα προτείνει να σχηματιστεί αραβική ομάδα μεσολάβησης, που θα προωθήσει «λεπτομερές σχέδιο», που θα επιλύει «όλα τα ζητήματα κλειδιά», ανέφερε η πηγή.

Πρόκειται για προσέγγιση «βήμα προς βήμα», στο τέλος της οποίας η Συρία θα μπορεί να επανενταχθεί στον Αραβικό Σύνδεσμο, συνέχισε η πηγή. Πρόκειται για αξιωματούχο της Ιορδανίας, χώρας που έχει υποδεχθεί 1,3 εκατ. σύρους πρόσφυγες.

Ο «οδικός χάρτης» που εισηγείται το Αμάν θα επιτρέπει να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση, ζητήματα ασφαλείας και πολιτικά ζητούμενα, κατά την πηγή.

Ο ιορδανός ΥΠΕΞ Αϊμάν Σαφάντι συζήτησε το σχέδιο με τον σύρο πρόεδρο Άσαντ τον Φεβρουάριο, όταν έκανε την πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου του βασιλείου στη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν υποδέχθηκαν πρόσφατα τον κ. Άσαντ, καθώς μοιάζει να γενικεύεται στην περιοχή η τάση αποκατάστασης των σχέσεων, ειδικά μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στη νότια Τουρκία και σε τομείς της Συρίας.

Σχετικά Άρθρα

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice

ΕΛΑΣ: Αποκαλύψεις για την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε εκβιασμούς – Έχουν εξιχνιασθεί 78 υποθέσεις

otavoice

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice