OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πανελλήνιες 2023: Διαμαρτυρίες για λάθος στο μάθημα της Οικονομίας

Ένα λάθος σε θέμα που αφορά στο μάθημα της Οικονομίας στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τη Δευτέρα έχουν εντοπίσει εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Πολλές είναι οι επιστολές που έφτασαν στην ιστοσελίδα για θέματα Παιδείας, esos.gr, στις οποίες επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενημερωθούν το υπουργείο Παιδείας και η Κεντρική Επιτροπή Πανελλαδικών Εξετάσεων σχετικά με το θέμα Α1.β. (Σωστό/Λάθος). Όπως λένε, η ορθή απάντηση είναι «Λάθος» και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στις οδηγίες προς τους βαθμολογητές.

Συγκεκριμένα, η διατύπωση του ερωτήματος έχει ως εξής:

«Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου».

Η πρόταση παρότι υπάρχει στο σχολικό βιβλίο είναι προφανώς ΛΑΘΟΣ αφού η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι θετικός αριθμός, ενώ οι τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου είναι αρνητικοί αριθμοί.

Στο σχολικό βιβλίο ακριβώς κάτω από την πρόταση αναγράφει ότι |ΕΑ|>|ΕΑΒ|>|ΕΒ|. Οπότε για να θεωρηθεί ο ισχυρισμός ορθός θα έπρεπε να διατυπωθεί ως εξής: «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου»

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, ίσως θα πρέπει να ληφθούν και οι δύο απαντήσεις σωστές, λόγω της αστοχίας που υπάρχει στη διατύπωση του σχολικού βιβλίου. Θα πρέπει δε, να ενημερωθούν οι αρμόδιοι πριν αρχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών και έτσι να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Η επιστολή εκπαιδευτικού

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαμαρτυριών είναι η παρακάτω επιστολή εκπαιδευτικού:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στα σημερινά (12-6-2023) θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων των ημερησίων ΓΕΛ.

Στο θέμα Α1 (β), η πρόταση είναι ΛΑΘΟΣ.

Συγκεκριμένα, η διατύπωση του ανωτέρω ερωτήματος έχει ως εξής:

«Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου».

Η πρόταση παρότι υπάρχει στο σχολικό βιβλίο είναι προφανώς ΛΑΘΟΣ αφού η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι θετικός αριθμός, ενώ οι τιμές της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου είναι αρνητικοί αριθμοί.

Στο σχολικό βιβλίο ακριβώς κάτω από την πρόταση αναγράφει ότι |ΕΑ|>|ΕΑΒ|>|ΕΒ|. Οπότε για να θεωρηθεί ο ισχυρισμός ορθός θα έπρεπε να διατυπωθεί ως εξής: «Η απόλυτη τιμή της ελαστικότητας ζήτησης τόξου είναι ανάμεσα στις ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΤΙΜΕΣ της ελαστικότητας ζήτησης των δύο άκρων του τόξου»

Αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες της, να σεβαστεί τον αγώνα των εξεταζόμενων και να διορθώσει την αδικία εις βάρος των κριτικά σκεπτόμενων μαθητών, δίνοντας οδηγίες για να ληφθούν ως σωστές και οι δύο απαντήσεις. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα  πριν ξεκινήσει η βαθμολόγηση των γραπτών και για να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία των παιδιών.

Ευχαριστώ πολύ!

Με εκτίμηση,

Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»

Σχετικά Άρθρα

Να αποκτηθούν από το ελληνικό κράτος οι φωτογραφίες της Καισαριανής που δημοπρατούνται στο eBay -99% είναι αυθεντικές

otavoice

Δ.Χαϊδαρίου: Πλήθος κατοίκων στη συγκέντρωση για το Πάρκο Νεολαίας

otavoice

Λονδίνο: Απαγόρευση social media για παιδιά κάτω των 16 ετών εξετάζει η κυβέρνηση

otavoice

Ελβετία: Εκτροχιασμός τρένου λόγω πτώσης χιονοστιβάδας στις γραμμές

otavoice

Χωρίς ταξί η Αττική, αύριο, Τετάρτη και Πέμπτη – «Χειρόφρενο» για δύο ημέρες στην υπόλοιπη χώρα

otavoice

Ελ Σαλβαδόρ: Κατάσχεση – ρεκόρ 6,6 τόνων κοκαΐνης στον Ειρηνικό

otavoice