OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σουδάν: 2,5 εκ. πρόσφυγες κι εκτοπισμένοι, πτώματα στους δρόμους στο Νταρφούρ

Δυο μήνες και πλέον πολέμου ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς ανάγκασαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σουδάν, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Έθνη, ειδικά στην περιοχή Νταρφούρ, όπου πτώματα αμάχων κείτονται στους δρόμους.

Την τελευταία ημέρα της εκεχειρίας που σε γενικές γραμμές τηρήθηκε στο Χαρτούμ από την Κυριακή, πελώρια πυρκαγιά μαινόταν χθες βράδυ στην έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών στη σουδανική πρωτεύουσα.

Πηγή προσκείμενη στον στρατό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) «βομβάρδισαν το κτίριο», παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός 72 ωρών που έληξε σήμερα στις 06:00 [τοπική ώρα· στις 07:00 ώρα Ελλάδας].

Αντίθετα, πηγή προσκείμενη στους παραστρατιωτικούς δήλωσε ότι «τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στρατού βομβάρδισε το κτίριο όπου είχαν συγκεντρωθεί στρατεύματα των ΔΤΥ, προκαλώντας πυρκαγιά και τη μερική καταστροφή της έδρας της υπηρεσίας πληροφοριών».

Ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, στην εξουσία στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα του 2021, και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», υπαρχηγού της χούντας που μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED.

Οι φονικότερες συγκρούσεις εκτυλίσσονται στο Νταρφούρ, αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν, που γειτονεύει με το Τσαντ.

Μόνο στην πόλη Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί 1.100 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στους δρόμους, πτώματα, καλυμμένα πρόχειρα με ρούχα, κείτονται κάτω από ήλιο που ζεματάει, ενώ οι μπάρες καταστημάτων είναι κατεβασμένες ή διαλυμένες από αυτούς που τα λεηλάτησαν.

Ο στρατηγός Ντάγκλο κατήγγειλε χθες Τρίτη τον «πόλεμο φυλών» στην Τζενέινα, διαβεβαιώνοντας πως διέταξε τους άνδρες του «να μην επέμβουν» και κατηγορώντας τον στρατό πως προκάλεσε «ανταρσία μοιράζοντας όπλα» σε πολίτες.

Μεταφέροντας λιγοστά υπάρχοντά τους, κι αφού υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο από ένοπλους, κάτοικοι έφευγαν, σχηματίζοντας μεγάλες ουρές, προς το Τσαντ, περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά, εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών στρατιωτικών, παραστρατιωτικών, πολεμιστών φυλών, ένοπλων πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Έκτακτη σύσκεψη για το ρεύμα- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τα F35

otavoice

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

otavoice

Οι Χούθι χτύπησαν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Chios Lion»

otavoice

ΚΕΘΕΑ – Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων: 24ωρη απεργία

otavoice

Επελαύνει ο καύσωνας: Σε ποιες περιοχές αναμένονται 42άρια

otavoice

Συρία: Ισραηλινή επιδρομή με στόχο επιχειρηματία προσκείμενο στον πρόεδρο Άσαντ

otavoice