OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στρεπτόκκοκος: Προβληματίζει το «άγριο πρόσωπο» που δείχνει φέτος

Συναγερμό έχει προκαλέσει ο έκτος θάνατος παιδιού κάτω των 10 ετών από το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο και είναι σπάνιο να γίνει επικίνδυνο και να χάσει την ζωή του ένα παιδί.   «Ο στρεπτόκοκκος που υπάρχει αυτή τη στιγμή και έχουμε δει ότι υπάρχουν έξι θάνατοι στην Ελλάδα είναι το ίδιο μικρόβιο που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια όλοι οι παιδίατροι. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο. Βρίσκεται παντού γύρω στο περιβάλλον μας», είπε στην εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία” του ΟΡΕΝ, ο Σπύρος Μαζάνης.

Τα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς είναι ο υψηλός πυρετός και ο έντονος πόνος στον λαιμό. «Ο ψηλός πυρετός και ο πόνος στον λαιμό. Δηλαδή είναι κάτι ιδιαίτερο από άλλες περιπτώσεις λοίμωξης αυτός ο πόνος στον λαιμό. Βλέπουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί. Δεν μπορεί να φάει. Πονάει. Μπορεί να είναι πρησμένοι οι αδένες κάτω από τον λαιμό του και έχει και πυρετό», ανέφερε ο παιδίατρος. Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που οι γονείς διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα μπορούν να κάνουν στρεπ τεστ και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον παιδίατρο προκειμένου να γίνει διάγνωση.

Επιπλέον εξήγησε ότι είναι ένα «ύπουλο μικρόβιο» και κολλάει πάρα πολύ εύκολα.  «Μπορεί να γίνει επικίνδυνο όταν να γίνει διεισδυτική νόσος βρεθεί μέσα στο όργανα του παιδιού που δεν πρέπει», τόνισε ο Σπύρος Μαζάνης.

Αναφορικά με την αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου στην χώρα μας ο παιδίατρος σημείωσε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού εξαφάνισε πολλά μικρόβια που τώρα επανέρχονται. Επίσης τα παιδιά έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό ή το ανοσοποιητικό σύστημα τους έχει αλλάξει μετά την νόσηση τους με κορονοϊό με αποτέλεσμα να προσβάλλονται ευκολότερα.

Θεοκλής Ζαούτης: Υπάρχει αντιβίωση. Δεν είναι ανθεκτικό το μικρόβιο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για τα νέα κρούσματα στρεπτόκοκκου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής παιδιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης παρουσιάστηκε στην Ευρώπη κάποια αύξηση στα σοβαρά κρούσματα στρεπτόκοκκου γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές άρχισαν να επιτηρούν τα περιστατικά.

«Πάντα υπήρχαν θάνατοι από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. Ως παιδίατρος έβλεπα θανάτους από αυτό τον στρεπτόκοκκο», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Και συνέχισε: «Όντως ο στρεπτόκοκκος αυτός μπορεί να παρουσιάζεται με πολύ ήπια συμπτώματα και να έχουμε ταχεία επιδείνωση».

Κάλεσε τους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους να έχουν πυρετό να μιλούν με τους παιδιάτρους έστω κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια.  «Υπάρχει αντιβίωση και το μικρόβιο δεν έχει αλλάξει. Δεν έχει γίνει πιο ανθεκτικό. Δεν φαίνεται να είναι κάποιο νέο μικρόβιο και ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σχετικά Άρθρα

Κύπρος – ΗΠΑ: Υπέγραψαν Οδικό Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας

otavoice

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την ΕΕ προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

otavoice

H εξειδίκευση των οικονομικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

otavoice

Ρωσία: Δεν αρνείται ότι προμηθεύτηκε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

otavoice

Ιράν: Στο Ιράκ η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του νέου προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν

otavoice

Μαρόκο: Τουλάχιστον 11 νεκροί από πλημμύρες στο νότο

otavoice