OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Βουλγαρία και Ρουμανία εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ετοιμάζονται να υποδεχθούν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στον χώρο Σένγκεν φέτος. Οι δύο χώρες αναμένεται να εισέλθουν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας μέσω ελέγχων στα αεροδρόμια τον Οκτώβριο προτού γίνουν πλήρη μέλη και καταργηθούν οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με πηγές στη Σόφια, η Βουλγαρία έχει σοβαρές πιθανότητες, εάν ασκήσει διπλωματική πίεση και δείξει την επιθυμία της να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να επιτύχει την πλήρη ένταξη στη Σένγκεν μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Μέχρι πριν από ένα μήνα το βασικό εμπόδιο για την είσοδο της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν ήταν η αντίθεση της Ολλανδίας. Η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε εξέφρασε ανεπίσημα την εκτίμησή της για τις προσπάθειες του βουλγαρικού κοινοβουλίου και των τεσσάρων τελευταίων κυβερνήσεων να ξεκινήσουν πραγματική δικαστική μεταρρύθμιση μέσω της εισαγωγής ενός ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας για τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου.

Ο προηγούμενος γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβάν Γκέσεφ, ο οποίος δεν είχε πολύ καλή φήμη στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, έγινε το πρώτο θύμα της νέας νομοθεσίας αφού απολύθηκε από τη θέση του πριν από δέκα ημέρες. Η ΕΕ θεωρεί επίσης ότι αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα της βουλγαρικής μεταρρύθμισης και ελπίζει ότι η εκκαθάριση του δικαστικού συστήματος θα συνεχιστεί.

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για την άρση των εμποδίων για την είσοδο της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν οφείλεται στην εκλογή μιας τακτικής φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Σόφια, που υποστηρίζεται από το GERB και το PP-DB, που δηλώνουν την πρόθεσή τους να αναθεωρήσουν την πολιτική του Προέδρου Ράντεφ έναντι της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας ελπίζουν ότι η επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου εξωτερικής πολιτικής θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη Σόφια. Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πιο πρόσφατη έκθεση παρακολούθησης για την κατάσταση του κράτους δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία, με εντολή της Ολλανδίας. Αυτή η έκθεση θα επικρίνει την έλλειψη επαρκών αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην κορυφή της εξουσίας, αλλά θα χαιρετίσει επίσης την πολιτική βούληση που επιδεικνύεται για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικά Άρθρα

Κατακραυγή για την αιματηρή εισβολή εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

otavoice

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice