OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ και Κίνα κάνουν επανεκκίνηση στην κλιματική διπλωματία

Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, άρχισε σήμερα συνομιλίες στο Πεκίνο με τον κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.

Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων ακόμη.

Ο κ. Κέρι έφθασε στην πρωτεύουσα της Κίνας χθες Κυριακή· είναι το τρίτο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, που κάνει πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην ασιατική χώρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας έπειτα από μήνες εντάσεων.

Θα παραμείνει στη χώρα ως μεθαύριο Τετάρτη.

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊβάν.

Πέραν της νήσου, τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις στη σχέση των δυο μεγάλων δυνάμεων είναι πολλά και διάφορα: εκτείνονται από το εμπόριο ως τις διαφορές απόψεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από τις κινεζικές διεκδικήσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα ως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μειονότητα των Ουιγούρων κ.ο.κ..

Μολαταύτα, η επίσκεψη του κ. Κέρι αποτελεί «ακόμη μια ένδειξη ότι οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να σταματήσουν την καθοδική περιδίνηση» της σχέσης τους, σημείωσε κύριο άρθρο της αγγλόφωνης έκδοσης της Ημερησίας της Κίνας.

Καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη να βρουν κοινό τόπο και να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιματική αλλαγή», κατά το κείμενο, που συνάδει με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κέρι στην εφημερίδα New York Times.

Σχετικά Άρθρα

88η ΔΕΘ- Live η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη

otavoice

Χ. Δούκας: Ο κόσμος της παράταξης -και μόνο αυτός – θα αποφασίσει για την εκλογή Προέδρου

otavoice

Γερουλάνος: Ανήμπορος ο κ. Μητσοτάκης να δώσει λύσεις, μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης

otavoice

ΗΠΑ: Μαζικοί πυροβολισμοί στον αυτοκινητόδρομο 75 στο Κεντάκι

otavoice

Ουκρανία-Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται για νυκτερινές αεροπορικές επιθέσεις

otavoice

Επιστροφή στα θρανία: Τα καρδιοχτύπια, οι ανασφάλειες και ο ρόλος της οικογένειας

otavoice