OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ποια φάρμακα συνεχίζουν να λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων

Καμπανάκι χτυπούν οι φαρμακοποιοί για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε βασικές κατηγορίες φαρμάκων, παρά την απαγόρευση εξαγωγών. Σύμφωνα με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, αυτή τη στιγμή λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων περίπου 300 σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιά, το αναπνευστικό, αλλά και αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη.

Μάλιστα, εντείνεται η ανησυχία ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο, καθώς λόγω του καλοκαιριού, οι φαρμακευτικές εταιρείες κλείνουν για διακοπές και είναι ορατός ο κίνδυνος τα αποθέματα που υπάρχουν να μην επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν στο Capital.gr φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις αναμένεται να γίνουν εντονότερες με το άνοιγμα των σχολείων και τις πρώτες φθινοπωρινές ιώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων, το οποίο όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της αγοράς είναι παγκόσμιο, έχει ξεκινήσει τουλάχιστον εδώ και ενάμιση χρόνο, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών (η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ο πληθωρισμός έχουν επηρεάσει την παραγωγή, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολύμηνες καθυστερήσεις στις παραδόσεις).

Όσον αφορά όμως την ελληνική αγορά, οι φαρμακοποιοί λένε πως σκευάσματα πολυεθνικών εταιρειών πωλούνται στη χώρα μας σε τιμές πολύ πιο χαμηλές σε σύγκριση με το εξωτερικό, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα το εξαγωγικό ενδιαφέρον τους. Παράλληλα, εξαιτίας των χαμηλών τιμών, φθηνότερα σκευάσματα είτε τελικά αποσύρονται από τη χώρα μας, είτε εισάγονται σε μικρές ποσότητες.

“Μικρή ανάσα έδωσε η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση εξαγωγών άνω των 200 φαρμάκων, η οποία οδήγησε και σε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών” τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. “Πιστεύουμε ότι η απαγόρευση εξαγωγών πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα, ενώ αναφορικά με το κλείσιμο των εταιρειών για την περίοδο του καλοκαιριού, θα μπορούσε να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή προμήθεια των φαρμακαποθηκών και κατ’ επέκταση των φαρμακείων” συμπληρώνει.

Από την πλευρά τους οι φαρμακαποθήκες επισημαίνουν πως πάνω από το 20% των σκευασμάτων που βρίσκονται σε απαγόρευση διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων στην ελληνική αγορά, συνεπώς δεν υφίσταται για αυτά καμία έλλειψη. Επίσης, πως στις αποφάσεις απαγόρευσης συμπεριλαμβάνονται και εμβόλια, ενώ 22 σκευάσματα τελούν υπό απαγόρευση από το 2015.

Το θέμα είναι βέβαια τι γίνεται με τους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν το σκεύασμα που ζητούν. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το μέτρο της απαγόρευσης έχει προσωρινό χαρακτήρα και επικαιροποιείται με βάση τις εκάστοτε συνθήκες. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία απαγόρευση εξαγωγών έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου και όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση φαρμάκων.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα

Μέση Ανατολή – Αποκάλυψη Bild: Μόλις 70 οι ζωντανοί όμηροι, σύμφωνα με έγγραφο

otavoice

Σ. Λαβρόφ: Σοβαρές οι προθέσεις της Τουρκίας για ένταξη στους BRICS

otavoice

Εμπορικό έλλειμμα 19,4 δισ. ευρώ στο επτάμηνο, αυξημένο κατά 9,6%

otavoice

Ρέθυμνο: Πυροβόλησαν κτηνοτρόφο, οι δράστες χάραξαν τη γλώσσα του

otavoice

Χαμάς: Δημοσίευσε επιστολή του δολοφονημένου Αμερικανού ομήρου προς τον Μπάιντεν

otavoice

Ν.Παππάς στο ΕΡΤΝews: Ζούμε τις συνέπειες ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος

otavoice