OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κακοκαιρία Elias: Εφιαλτική η κατάσταση σε Θεσσαλία, Εύβοια και Στερεά

Σκληρό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας Elias στη Θεσσαλία.

Τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Αχίλλειο προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αχίλλειο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας – Βόλου λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης ο ήχος από το 112 στα κινητά ενημέρωνε για την εκκένωση εννέα χωριών στη Λάρισα: Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Κάμπος Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι και Νίκη Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Αμπελώνα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους Παλαμά Καρδίτσας προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος «112».

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

 

330 απομακρύνσεις πολιτών

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει δεχτεί μέχρι στιγμής 800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 330 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή σημεία. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην πόλη του Βόλου καθώς επίσης και στις Αλυκές και στην Αγριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της πόλης, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα εγκλωβίστηκαν

Μάλιστα, σε αρκετά σημεία της πόλης το νερό έχει ξεπεράσει τους 80 πόντους, με την βροχή να συνεχίζει να πέφτει με αμείωτη ένταση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή Aστυνομίας

Η κακοκαιρία Elias πλήττει τον Βόλο με αποτέλεσμα, την Τετάρτη (27/09), να σταλεί μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους της πόλης, μέσω του 112, για απαγόρευση κυκλοφορίας με εντολή της Αστυνομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thenewspaper.gr, ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Βόλου στην οποία αναφέρει: «Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Η Αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

 

Στο έλεος της κακοκαιρίας Elias παραμένει η βόρεια και κεντρική Εύβοια με την επέλαση των καιρικών φαινομένων να προκαλούν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές, Ταξιάρχη και Πευκί στην Βόρεια Εύβοια ενώ σήμανε συναγερμός στις αρχές για την υπερχείλιση των ποταμών, όπως ο Μεσσάπιος και ο ποταμός στη Σηπιάδα.

Στις Ροβιές, κόπηκαν δρόμοι και πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στη Λίμνη.

Το βράδυ πλημμύρισε η πόλη της Ιστιαίας από την υπερχείλιση του ποταμού Κατσιρέλου. Καταστήματα και σπίτια γέμισαν από νερά και λάσπη.

Πλημμύρισε επίσης, το χωριό Ασμήνι του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Έτοιμος να «σπάσει» ο Σπερχειός – Εκκενώνονται χωριά στη Φθιώτιδα

Σε οριακό επίπεδο πλέον βρίσκεται ο Σπερχειός ποταμός, με τις αρχές, Δήμο Λαμίας και Περιφέρεια Στερεάς να εξετάζουν το ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης του χωριού Κόμμα.

Αρκετές από τις οικογένειες του χωριού έχουν ήδη απομακρυνθεί, είτε μένουν σε ξενοδοχεία που εξασφαλίστηκαν από το δήμο, είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν κάτοικοι που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους νοιώθοντας ασφαλείς που οι κατοικίες τους έχουν κάποιο ύψος από το έδαφος.

Από το απόγευμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς προσπαθούν να ενισχύσουν το ανάχωμα, σε κρίσιμα σημεία, ρίχνοντας υλικό εξορύξεων που μεταφέρουν με μεγάλα φορτηγά.

Στην περιοχή βρίσκονται χωματουργικά μηχανήματα αλλά και βαν μεταφοράς προσωπικού για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων όταν κριθεί ότι πρέπει να εκκενωθεί το χωριό.

Περίπου στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης ήχησε το 112 στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα Φθιώτιδας για απομάκρυνση προς την περιοχή Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέθανε ο δημοσιογράφος Παύλος Γερακάρης

otavoice

Θρίλερ με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, που απειλείται με «βραχυκύκλωμα»

otavoice

Τουρκία: Ιστορική επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου – Αλ Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν 17 συμφωνίες

otavoice

Τζ. Μελόνι προς υπ. Πολιτισμού: Γράφουμε ιστορία, δεν επιτρέπουμε λάθη

otavoice

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας- Τα ΜΑΤ έριξαν χημικά

otavoice

«Φρούριο» η Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ

otavoice