OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στη Γαλλία εκτάκτως ο Ιρανός ΥΠΕΞ- Συνάντηση με Μακρόν

Ένα ιρανικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην Μπιαρίτς της νοτιοδυτικής Γαλλίας, όπου συναντώνται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7), σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού πτήσεων flightradar24.com.

Το αεροδρόμιο της Μπιαρίτς έχει κλείσει για όσο διαρκεί η σύνοδος, από χθες Σάββατο μέχρι και αύριο Δευτέρα.

Το ίδιο αεροπλάνο είχε μεταφέρει τον ιρανό ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Όσλο και το Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, έδειξε η ιστοσελίδα, ενώ ένας ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το αεροπλάνο μετέφερε στην Μπιαρίτς τον Ζαρίφ, ο οποίος ωστόσο δεν θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ ή την αμερικανική αντιπροσωπεία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους στην αντιπαράθεση του Ιράν με τις ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε από την διεθνώς συναφθείσα συμφωνία, το 2015, για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και στη συνέχεια επέβαλε νέες οικονομικές κυρώσεις στη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, στη διάρκεια της συνόδου, ο Τραμπ φάνηκε να αγνοεί τις προσπάθειες της Γαλλίας να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή λέγοντας ότι χαίρεται που το Παρίσι προσεγγίζει την Τεχεράνη με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει την δική του τακτική.

Η Γαλλία είπε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο γάλλος πρόεδρος σε συνομιλίες με την Τεχεράνη και να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ο Τραμπ αποστασιοποιήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν συζήτησε καν το θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά με την έλευση του Ζαρίφ στην Μπιαρίτς, ο Τραμπ απάντησε: “Κανένα σχόλιο”.

Ο Ιρανός Ζαρίφ δηλώνει ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ότι προσκλήθηκε στο Μπιαρίτς με τη “σύμφωνη γνώμη” των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ολοκλήρωσε τη σύντομη επίσκεψή του στο Μπιαρίτς απ΄όπου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος του και αναχώρησε, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Ο Ζαρίφ δήλωσε σήμερα ότι συνάντησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου η άφιξή του το απόγευμα για να συζητήσει για το πυρηνικό θέμα ήταν μια έκπληξη.

“Συνάντησα τον @EmmanuelMacron στο περιθώριο της #G7Biarritz μετά μια εκτενή συζήτηση” με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, αναρτώντας δύο φωτογραφίες από τη συνάντηση. “Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε”.

Javad Zarif

@JZarif

Iran’s active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.

Met @EmmanuelMacron on sidelines of after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.

Road ahead is difficult. But worth trying.

View image on TwitterView image on Twitter
1,373 people are talking about this
Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ζαρίφ είχε συνομιλίες που διήρκησαν σχεδόν 3,5 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των 30 λεπτών της συνάντησης με τον Μακρόν.

Ο Ιρανός Ζαρίφ έγραψε επίσης ότι η πρόσκληση που έλαβε για να μεταβεί στο Μπιαρίτς και η άφιξή του εκεί έγιναν “σε συμφωνία” με τις ΗΠΑ.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice

Η Ελλάδα ακριβότερη χώρα στην ευρωζώνη – Μόλις 40 στους100 έλληνες θα πάνε διακοπές

otavoice

Νέα πυρκαγιά στην Τζιά – Εκκένωση περιοχών Καστελάκια – Κούνδουρος

otavoice

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στο «τιμόνι» της Κομισιόν μια ακόμη πενταετία με 401 ψήφους

otavoice

Σε ύφεση η πυρκαγιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης – Ζημιές σε σπίτια

otavoice

Live από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκλογή Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

otavoice