OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Θετική στην Κύπρο η ΕΚΤ για εξαγορά δανείων από δανειολήπτες ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ποσού -Στην Ελλάδα;

Η ΕΚΤ θετική στην εξαγορά των δανείων από τους δανειολήπτες ANEΞΑΡΤΗΤΩΣ ποσού της οφειλής.Στην Ελλάδα τι…

Όπως μας εξηγεί η νομικός Αριάδνη Νούκα , όλα αυτά βέβαια αφορούν την Κύπρο διότι στην Ελλάδα κάνουν αισχρές business. Η νομοθεσία ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ προβλέπει σε δάνεια μέχρι 1.000.000 ευρώ, την υποχρέωση κοινοποίησης της πρόθεσης εξαγοράς δανείων αλλά και το δικαίωμα στον δανειολήπτη να υποβάλει εντός 45 ημερών πρόταση εξαγοράς του δανείου.Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου έχει ετοιμάσει τροποποίηση του νόμου, ώστε αυτός πλέον να μην αφορά μόνο δάνεια αξίας κάτω του 1 εκατ. ευρώ αλλά όλα τα δάνεια που πρόκειται να πωληθούν ανεξαρτήτως αξίας.
Το νομοσχέδιο απεστάλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εκφέρει την άποψη της, η οποία σε γενικές γραμμές ήταν ΘΕΤΙΚΗ με μερικές παρατηρήσεις.

Σας παραθέτουμε μέρος της έκθεσης της ΕΚΤ που απαντά στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το σχέδιο νόμου που τροποποιεί τον νόμο του 2015 περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων. Στις 9 Ιουλίου 2019 το υπουργείο οικονομικών υπέβαλε νέο αίτημα για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με αναθεωρημένο κείμενο του σχεδίου νόμου. Ιδού λοιπόν η απάντηση δια χειρός  του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi που επιβεβαιώνει ότι κάποιες επιλογές γίνονται εντος συνόρων…

“Η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την κατάργηση του ισχύοντος κατώτατου ορίου του ενός εκατομμυρίου ευρώ, η υπέρβαση του οποίου καθιστά ανεφάρμοστο τον βασικό νόμο σε σχέση με την πώληση πιστωτικών διευκολύνσεων σε φυσικά πρόσωπα και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι με την κατάργηση του εν λόγω κατώτατου ορίου ο βασικός νόμος θα εφαρμόζεται σε κάθε είδους συναλλαγή επί πιστωτικών διευκολύνσεων διενεργούμενη από τα πρόσωπα που νομιμοποιούνται προς τούτο κατά τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις συναλλαγές που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, τις τιτλοποιήσεις και τις μεταβιβάσεις τραπεζικών εργασιών.

Γίνεται κατανοητό ότι συνεπεία της εν λόγω τροποποίησης κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να διενεργήσει συναλλαγές επί πιστωτικών διευκολύνσεων στην Κύπρο θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του βασικού νόμου και, ιδίως, με τις απαιτήσεις αδειοδότησης και τις απαιτήσεις της εκ των προτέρων και εκ των υστέρων κοινοποίησης.

Η ΕΚΤ λαμβάνει επίσης υπόψη την επέκταση του καταλόγου νομικών προσώπων τα οποία νομιμοποιούνται να αγοράζουν πιστωτικές διευκολύνσεις βάσει του βασικού νόμου και, ιδίως, τη συμπερίληψη μεταξύ αυτών των νομικών προσώπων που έχουν λάβει εκ των προτέρων γραπτή έγκριση της ΚΤ.”

Εδώ θα βρείτε ολόκληρη την έκθεση της ΕΚΤ για το Κυπριακό αίτημα.

Πηγή πληροφοριών stockwatch.com

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice