OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Απογειώθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά το χτύπημα κατά της Aramco, στη Σαουδική Αραβία

Απογειώθηκαν  οι τιμές πετρελαίου στην διεθνή αγορά ,  μετά τις επιθέσεις με drone εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στο +20% διαπραγματευόταν  η τιμή του πετρελαίου. τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, ενώ τώρα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο +10%.

Οι τιμές του μπρεντ και του αμερικανικού αργού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο. Με παρέμβαση του ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου της χώρας για να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν και να μειωθούν οι πιέσεις στην αγορά.

Στις 09:40 ώρα Ελλάδας, τα futures για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 10% στα 66,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύθηκε κατά 9% στα 59,82 δολάρια το βαρέλι.

Η επίθεση στην Aramco προκαλεί έντονη ανησυχία καθώς επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία και τις οικονομίες άλλων χωρών.

Οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ  Τραμπ ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες  να απαντήσουν δυναμικά, στα χτυπήματα  που δέχτηκαν οι  σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, που διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού, προκάλεσαν έντονες ανησυχίες για ένταση στη Μέση Ανατολή και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα ήταν να στραφούν οι  επενδυτές στα θεωρούμενα  ασφαλή καταφύγια, με την τιμή του χρυσού να αυξάνεται κατά 1% στα 1.503,4 δολάρια η ουγγιά.

Το κίνημα Χούτι της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της σαουδαραβικής Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή», ενώ προειδοποίησε επίσης τους ξένους να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Πηγή πληροφοριών  Bloomberg και ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice