OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

“Πράσινο φως” από ΣτΕ για Ελληνικό – Αποχώρησαν Κινέζοι και Άραβες , 100% η συμμετοχή της Lamda

“Πράσινο φως”  έδωσε  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού  ύψους 6 δισ. ευρώ που εντάσσονται στο σχέδιο της επένδυσης  από  την εταιρεία Lamda Development, συμφερόντων του Ομίλου Λάτση.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1761/2019 απόφασή της έκρινε εκ νέου τη νομιμότητα του από 28.2.2018 προεδρικού διατάγματος “Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής” (Α.Α.Π. 35), συνολικής εκτάσεως 6.008.076,24 τ.μ., με τον καθορισμό περιοχών και ζωνών, καθώς και χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης.
Ειδικότερα κατά το Δικαστήριο, «νομίμως προβλέπεται η κατάρτιση επιμέρους συμπληρωματικών μελετών, βάσει των οποίων θα λάβει χώρα η περαιτέρω πρόοδος και εφαρμογή του ΣΟΑ, το γεγονός δε ότι αυτές δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί δεν συνιστά πλημμέλεια ή έλλειψη της Σ.Μ.Π.Ε. ή, πολύ περισσότερο, του σχεδίου, αφού αυτά προβλέπονται ως μέρος “συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησής” του».
Το ΣτΕ αποφάνθηκε επίσης ,ότι, «κατά την έννοια της διαδικαστικού χαρακτήρα οδηγίας 2001/42/ΕΚ, οι απόψεις που διατυπώνονται κατά τη διαβούλευση επί σχεδίου ή προγράμματος και της καταρτιζόμενης ΣΜΠΕ πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη της απόφασης με την οποία εγκρίνεται το σχέδιο, η αξιολόγηση, όμως, των πληροφοριών αυτών, αλλά και των επ’ αυτών ισχυρισμών των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, δεν είναι υποχρεωτικό να προσλαμβάνει τη μορφή ρητής αντίκρουσης όσων από αυτούς δεν είναι ουσιώδεις, κατά μείζονα δε λόγο δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγεί στην τροποποίηση του σχεδίου, η οποία, μάλιστα, θα έθετε, ενδεχομένως, ζήτημα νέας διαβούλευσης».

Την ίδια ώρα προκαλεί ανησυχία η αποχώρηση από το επενδυτικό σχήμα του Ελληνικού των δύο βασικών εταίρων της διεθνούς κοινοπραξίας της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Με την εξέλιξη αυτή το  100% της μετοχικής σύνθεσης περνάει στην Lamda Development με παράγοντες της πολιτικής και της αγοράς να εκφράζουν ανησυχίες για την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού πρότζεκτ.

Η εταιρία δίνοντας εθνική διάσταση – λόγω της νέας  μετοχικής σύνθεσης-  και επισημαίνοντας ότι οι αποχωρήσαντες δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα , αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για μελλοντικούς στρατηγικούς επενδυτές και αναφέρει με ανακοίνωση της ότι:

«Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείρισης που αυτός συνεπάγεται, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω» τόνισε η εταιρεία ανακοινώνοντας ουσιαστικά την αποχώρηση από τη διεθνή κοινοπραξία επενδυτών, της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Κατά συνέπεια, η Lamda Development αναλαμβάνει το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%. «Στρατηγικές συνεργασίες, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων, προβλέπεται να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονικής στρατηγικής της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικού έργου».

Σχετικά Άρθρα

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice

Φωτιά στην Αττική: «Κόκκινες» 78 κατοικίες και συνολικά 92 ακατάλληλες προς χρήση

otavoice

28 ημέρες πυρκαγιά κατακαίει το όρος Όρβηλος- Μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών

otavoice

Η Ουκρανία κατέλαβε την πόλη Σούτζα, δυνάμεις της εισχώρησαν στη ρωσική επικράτεια

otavoice

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice