OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Τελεσίγραφο: Με απέλαση απειλεί η Αθήνα τον πρέσβη της Λιβυής, για τη συμφωνία με την Τουρκία

Ανεβάζει τους τόνους η Αθήνα μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν η Λιβύη και  Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση  έστειλε τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης να φέρει την επίμαχη συμφωνία στο ΥΠΕΞ  στην Αθήνα, έως την Πέμπτη, έτσι ώστε το ελληνικό υπουργείο να εκτιμήσει την κατάσταση. Αν δεν το κάνει, του έχει διαμηνυθεί ότι θα απελαθεί από την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής καλεί εσπευσμένα για εξηγήσεις τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Έπειτα από διπλωματικές ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε δύο διαβήματα, το ένα προς την Τρίπολη της Λιβύης και το δεύτερο προς την Άγκυρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα  τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συζήτησαν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Μακρόν τη στήριξη  Γαλλίας και  Ευρώπης στη  Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο καθώς και μια άλλη για την επέκταση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Οι νέες συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα εναντίον μιας αντίπαλης στρατιωτικής δύναμης που έχει τη βάση της στην ανατολική Λιβύη.

«Η συμφωνία (ασφαλείας) καθιερώνει εκπαιδευτική συνεργασία, διαρθρώνει το νομικό πλαίσιο και ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter o διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να υποστηρίζουμε μια πολιτική λύση για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, σταθερής και ευημερούσας Λιβύης», πρόσθεσε.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αλτούν αναφέρεται πως οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών», που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Σχετικά Άρθρα

Γερουλάνος: Θέλω να φτιάξω ένα ΠΑΣΟΚ, που θα νικήσει τη ΝΔ

otavoice

Έκρηξη βίας στα σχολεία: Αιματηρή συμπλοκή μαθητών στο ΕΠΑΛ Λαυρίου – Δύο τραυματίες, 13 προσαγωγές

otavoice

Ιαπωνία: Ο Σιγκέρου Ισίμπα νέος αρχηγός στο κυβερνών κόμμα και επόμενος πρωθυπουργός

otavoice

Διπλωματική λύση στον Λίβανο; – Οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι θετικές

otavoice

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητάει την επαναφορά στο Δημόσιο του 13ου και 14ου μισθού

otavoice

Viral ο ηγέτης της Αϊτής – Ήπιε νερό από την… κανάτα μιλώντας στον ΟΗΕ

otavoice