OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Έπεσαν οι υπογραφές για τον East Med μεταξύ Ελλάδας,Ισραήλ, Κύπρου

Τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που αλλάζει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό χάρτη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπέγραψαν  απόψε στην Αθήνα οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παρουσία των τριών ηγετών,υπογράφτηκε  η Διακρατική Συμφωνία για τον East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα, Επίσης, παρέστησαν  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

«Ο East Med δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής. Μια χαρμόσυνη είδηση στην αρχή μιας χρονιάς που εύχομαι να φέρει σε όλους υγεία και προκοπή»,ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

“Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή”τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επιπλέον επεσήμανε πως “Ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο και περιοχές που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου (Κρήτη, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα)”.

«Αυτή τη μέρα θα τη θυμόμαστε όλοι», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στέλνοντας ταυτόχρονα και μήνυμα προς την Τουρκία.

«Χαιρετίζω την συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμιάς άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός .
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει, δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου με πλήρη σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Η συμφωνία εντάσσεται στην κοινή θέση ότι η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μπορεί να βοηθήσει στις συμπράξεις και να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice