OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Βιβλική καταστροφή στην Αυστραλία- Έπεφταν στη θάλασσα για να σωθούν – 18 νεκροί,1200 σπίτια, 40 εκατ. εκτάρια

Ασύλληπτες στιγμές βιώνει η Αυστραλία από τις φονικές πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται με ένταση.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες κοινότητες της Αυστραλίας, η οποία ζει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και εβδομάδες, ενώ νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά.

Η εντολή της μαζικής εκκένωσης έρχεται ενώ εκφράζονται οι φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς οι αρχές έχουν ανακοινώσει το θάνατο 18 ανθρώπων αλλά και το γεγονός ότι 17 άνθρωποι στην Βικτόρια παραμένουν αγνοούμενοι.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντάνιελ Άντριους, κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής για την Ανατολική Γκίπσλαντ, όπου έχουν καεί τουλάχιστον 550.000 εκτάρια, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τις ζώνες του μετώπου.

Παράλληλα, έκλεισε ένα θέρετρο στο οποίο θα παραμείνει μια μικρή ομάδα ατόμων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και για την υποστήριξη του τοπικού προσωπικού.

Οι ντόπιοι στην Mallacoota περιέγραψαν την εμπειρία ως τρομακτική καθώς κατασκήνωναν σε ακτές ή επιβιβάζονταν σε βάρκες βλέποντας την πυρκαγιά να πλησιάζει και τον ουρανό να σκοτεινιάζει από το σύννεφο καπνού.   Οι στιγμές ήταν δραματικές καθώς κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε κοντά στην παραλία ή σε οχυρωμένα σπίτια, όταν άκουσαν την προειδοποιητική σειρήνα να ηχεί νωρίς την Τρίτη.Η φωτιά σάρωσε την πόλη καταστρέφοντας πολυάριθμα κτίρια, αλλά κρατήθηκε πίσω από την ακτή από την αλλαγή του ανέμου. Οι πυροσβέστες είχαν συγκεντρωθεί στην ακτή ως τελευταία γραμμή άμυνας. Ο Επίτροπος Έκτακτης Ανάγκης της Βικτόριας  Andrew Crisp δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «υπήρχαν 4.000 άνθρωποι στην παραλία».

Οι τουρίστες και οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί και η ζωή τους βρισκόταν σε κίνδυνο, μεταφέρθηκαν με δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού της Αυστραλίας. Τη Δευτέρα το βράδυ, ενόσω οι φλόγες είχαν περικυκλώσει την πόλη, περί τις 4.000 άνθρωποι, είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις παραλίες.

Όσοι απομακρύνθηκαν, θα κάνουν ένα ταξίδι διάρκειας περίπου 16 ωρών έως το Ουέστερν Πορτ. Καθώς οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι, 60 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ελικόπτερα χθες. Ο πυκνός καπνός ωστόσο δεν επέτρεψε άλλες τέτοιου είδους εκκενώσεις.

Η εκκένωση της περιοχής πραγματοποιήθηκε με τη συναίνεση των πολιτών. Έως την Πέμπτη το βράδυ, 963 άνθρωποι είχαν υπογράψει για τη μεταφορά τους με τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, ενώ μερικοί ακόμη υπέγραψαν σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βικτόρια, περίπου το 3,5% της επιφάνειας της Βικτόρια έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές, ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία εκτιμάται ότι αύριο θα καταστραφούν και άλλα σπίτια. Ήδη στην πολιτεία, χαθεί στις φλόγες περισσότερα από 1.200 σπίτια.

Κι ενώ οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν προλάβει να μετρήσουν τις πληγές του μόνο από την τελευταία εβδομάδα, νέο κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση από αύριο.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο είναι πιθανό να είναι χειρότερες από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν διπλασιάστηκαν οι νεκροί, τα καμένα σπίτια έφτασαν τα 1.200 και οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη ξεπέρασαν τα 40,6 εκατομμύρια εκτάρια.

Στη Νέα Νότια Ουαλία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι πολύ αυξημένος ο κίνδυνος. Εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας τόνισε ότι εκτίμησε ότι ριπές ανέμου θα ξεπεράσουν από 100 χιλιόμετρα την ώρα σε μερικές παράκτιες περιοχές.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ

otavoice

Προειδοποιεί την Ευρώπη ο ΠΟΥ: Αναμένονται περισσότερα κρούσματα «ευλογιάς των πιθήκων»

otavoice

Η Ρωσία απομάκρυνε εσπευσμένα χιλιάδες κατοίκους από την περιφέρεια Κουρσκ

otavoice

Με κατάνυξη και λαμπρότητα ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – Επίκεντρο η Τήνος

otavoice

Mpox: Ο ΠΟΥ κηρύσσει το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού διεθνώς

otavoice

Δεκαπενταύγουστο με 40άρια και ισχυρά μελτέμια – Η πρόγνωση ανά περιοχή

otavoice