OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Η δέσμη των οικονομικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της κρίσης

Δέσμη οικονομικών μέτρων ανακοίνωσαν  οι υπουργοί ΟικονομικώνΑνάπτυξης και Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη, ψυχραιμίαεγρήγορση και αυτοπειθαρχία».

Υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για 3,5 πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως ό,τι χρειαστεί το υπουργείο Υγείας θα το έχει ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας διαθέτει πλέον ισότιμα την ευελιξία για να λάβει μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις ούτε να λειτουργούν σε καθεστώς πανικού. Όλα τα μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης εργασίας. τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή για αυτό και ως κυβέρνηση λαμβάνουμε έκτακτα μέτρα.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους έκανε λόγο για ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους και ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζόμενου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.Κάθε τέτοια απόλυση θα είναι άκυρη, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Επίσης, ο κ .Βρούτσης ανακοίνωσε την παράταση καταβολής επιδόματος ανεργίας για άλλους 2 μήνες, για όσους εργαζόμενους λήγει η προθεσμία στις 31 Μαρτίου και την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών & εισφορών για επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις που πλήττονται ενίσχυση 800 ευρώ.

Μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων: Αφορούν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας αλλά για όσες κλείνουν αναγκαστικά.

Για όλες τις επιχειρήσεις (ανοιχτές ή κλειστές) αναστέλλονται οι πληρωμές, αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί σε απολύσεις. Πλαίσιο χρηματοδότησης 1 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση λήψης της χρηματοδότησης να μην υπάρξουν απολύσεις. 800 ευρώ αποζημίωση για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και θα το λάβουν τον Απρίλιο. Το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. To μέτρο αφορά 500.000 εργαζόμενους.

Πιο αναλυτικά:

Πρώτον: Αναστολές φόρων και εισφορές επιχειρήσεων που πλήττονται δραστικά λόγω κορωνοϊού. Οριζόντια μέτρα για συγκεκριμένες κλειστές επιχειρήσεις.

Τα μέτρα δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας, οι ΚΑΔ θα ανακοινωθούν από το ΥΠΟΙΚ. Για Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράσταση. Έως 31 Ιουλίου αναστέλλονται οι πληρωμές: καταβολή οφειλών για δηλώσεις ΤΠΑ, καταβολή κάθε είδος βεβαιωμένων οφειλών. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Περίπου 220.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους έχουν αναστείλει τη λειτουργία.

Δεύτερο: Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Συνολικό ύψος 1. δισ ευρώ. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Τρίτο: Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση της εργασίας θα λάβουν αποζημίωση ύψους 800 ευρώ. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους με κόστος 400 εκατ. Ευρώ.

Τέταρτο: Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις. Αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις πληρωτέες τον Μάρτιο, για τέσσερις μήνες.

Πέμπτο: Θα διατεθούν 1,8 δις. ευρώ μέσα από ειδικό επενδυτικό ταμείο.

Έκτο: Μειώνεται ο ΦΠΑ στο 6% από 24% σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι κλπ

Έβδομο: Προχωράμε σε παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Οι επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Όγδοο: Δε θα υπάρξει μείωση ΕΝΦΙΑ καθώς ο φόρος του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς, οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

Ένατο: Η ΑΑΔΕ προχωρά σε άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δέκατο: Οι τράπεζες αναστέλλουν την καταβολή χρεολυσίων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα. Οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και για τα φυσικά πρόσωπα. Πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα τραπεζικά καταστήματα μένουν ακόμα ανοιχτά αλλά θα δοθούν οδηγίες για προστασία εργαζομένων και συναλλασσόμενων

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice