OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Κορονοϊός: Φρενήρης εξάπλωση στην Τουρκία – 15.679 κρούσματα και 277 νεκροί

Φρενήρης εξακολουθεί να είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία, με την χώρα να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές που έχουν τα περισσότερα κρούσματα και θύματα στον κόσμο. Μάλιστα αυτό όταν ως γνωστό η Τουρκία ήταν από τις χώρες που η πανδημία χτύπησε τελευταία.

Σήμερα ο υπουργός υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε τον θάνατο 63 ατόμων ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 277 θύματα. Παράλληλα ανακοίνωσε 2.148 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 15.679. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ιός έχει εξαπλωθεί και στις 81 περιφέρειες της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη για την επιδημιολογική κρίση,  ο Ταγίπ Ερντογάν  είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Τουρκίας στη μάχη κόντρα στον κορονοϊό είναι οι ισχυρές της υποδομές στον τομέα της υγείας. Αυτό βέβαια απομένει να αποδειχτεί στην πράξη.

 

Σκληρή κόντρα έχει αναπτυχθεί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Τουρκία με αφορμή την κίνηση του προέδρου Ερντογάν να συγκεντρώσει με έρανο χρήματα  από το λαό, προκειμένου να ενισχυθούν οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες εν μέσω κορονοϊού.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε “παράλληλο κράτος” την κίνηση των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας να κηρύξουν κι εκείνοι έρανο για τον κορονοϊό. Ο Ερντογάν είπε ότι «δεν έχει νόημα να λειτουργεί ένα παράλληλο κράτος. Όλες οι εκστρατείες -χωρίς καμία εξαίρεση- διεξάγονται από το κράτος και την προεδρία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, των νομαρχιών και του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εάν οι δήμοι μας ξεκινήσουν εκστρατείες χωρίς έγκριση, τότε είναι σαν να προσπαθούν να ενεργήσουν ως κράτος εν κράτει. Αυτό θα αποδυνάμωνε τη δύναμη του κράτους. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Οι νόμοι μας εξάλλου το απαγορεύουν».

Οι δήμοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης  που πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ανακοίνωσαν την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης δωρεών, αλλά το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες εγκύκλιο προς όλες τις νομαρχίες ότι οι δήμοι χρειάζεται να παίρνουν άδεια από τις νομαρχίες για κάτι τέτοιο κι αμέσως μετά οι λογαριασμοί των δήμων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας ‘μπλοκαρίστηκαν’ από την κρατική τράπεζα Vakıfbank.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

otavoice