OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Το εμπόριο μασκών πάνω από τη δημόσια υγεία; Υποχρεωτική χρήση με κερδοσκοπία ή διατίμηση;

Από την 4η Μαΐου θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Περνάμε από το “Μένουμε στο σπίτι “, στην φάση του Μένουμε Ασφαλείς. Αυτό που πρότεινε η επιστημονική επιτροπή είναι με την άρση των μέτρων μετακίνησης και το άνοιγμα εμπορικών δραστηριοτήτων να είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας. Σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε σούπερ μάρκετ και εν γένει σε χώρους όπου θα υπάρχει συνωστισμός. Μέχρι εδώ όλα καλά.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί στους πολίτες μια πρόσθετη υποχρέωση.Την καθημερινή χρήση ενός υλικού που θα πρέπει ατομικά ή οικογενειακά να προμηθεύονται. Η υποχρέωση και μάλιστα υπό την απειλή προστίμου 150 ευρώ δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη συμμόρφωσης. Αυτόματα υπάρχει μια οικονομική επιβάρυνση η οποία σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη… Απεναντίας είναι ένα δυσβάστακτο βάρος για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα πριν την επιδημιολογική κρίση η απλή μάσκα μιας χρήσης είχε τιμή μονάδας στα 0,10 ευρώ, κατά μέσο όρο, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στο 1 ευρώ, δεκαπλάσια ανατίμηση. Αυτό δημιουργεί για κάθε οικογενειακό και ατομικό προϋπολογισμό μια τεράστια οικονομική επιβάρυνση αν αναλογιστούμε για παράδειγμα ότι μια τετραμελής οικογένεια μπορεί να χρειάζεται ημερησίως από 6 έως 8 μάσκες μιας χρήσης. Μιλάμε για μια μηνιαία επιβάρυνση από 120 έως 150. Ακόμη και με την χρήση άλλου τύπων μασκών, πολλαπλών χρήσεων το κόστος φτάνει και υπερβαίνει κατά μέσο όρο, τα 50 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Με δεδομένο ότι τα οικογενειακά εισοδήματα κατέρρευσαν, ιδιαίτερα για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες η οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση δημιουργεί ασφυκτικά φαινόμενα για τα νοικοκυριά. Ένας άνεργος πατέρας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να αναζητήσουν μη ενδεδειγμένες υγειονομικά λύσεις για να μπορέσουν υποτυπωδώς να αποφύγουν την μετάδοση του ιού αλλά και τα πρόστιμα. Είτε με την εκτεταμένη χρήση μασκών μιας χρήσης, είτε με την κατασκευή αμφιβόλου προστατευτικότητας σκευάσματα. Στην ουσία κινδυνεύουμε να τινάξουμε από μόνοι μας την προσπάθεια που καταβάλαμε στον αέρα.

Η κακή χρήση ή η χρήση μη ενδεδειγμένων υγειονομικά αυτοσχέδιων μασκών θα δώσει όπως λένε και οι επιστήμονες μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας και θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Στην μη προστασία, άρα στην διασπορά και μετάδοση του νέου κορονοϊού.

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι ενώ οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο γράφουν υπερκέρδη – ο τζίρος υπολογίζεται πάνω από 220 εκατ. ευρώ ετησίως-δεν υπάρχει καμιά απολύτως παρέμβαση ή αναφορά σε αυτό το πρόβλημα, από το σύνολο που πολιτικού φάσματος, λες και όλοι έχουν μετοχές του κλάδου. Οι μάσκες μιας χρήσης θα ρίξουν εν τέλει τις μάσκες όσων λαμβάνουν αποφάσεις.

Το Otavoice κατέθεσε το ερώτημα δημόσια και ζητάμε από την πολιτεία να τοποθετηθεί και κυρίως να λάβει μέτρα. Είτε να επιβάλει διατίμηση, είτε να παρέμβει με όποιον τρόπο κρίνει ώστε να  μπορέσουν οι φορολογούμενοι πολίτες να προμηθευτούν απρόσκοπτα τα απαραίτητα για την ατομική και δημόσια υγεία αγαθά, έτσι ώστε να διαφυλαχτεί η προσπάθεια όλων μας, να Μείνουμε Ασφαλείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ελεύθερος ο Φρέντη Μπελέρης, μετά από 16 μήνες στη φυλακή

otavoice

Στη Λάρισα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – Σύσκεψη στην πολύπαθη Φαρκαδόνα

otavoice

Όλαφ Σολτς για εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία: Πικρό αποτέλεσμα – Το AfD βλάπτει τη Γερμανία

otavoice

Έναρξη της σχολικής χρονιάς για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – Πότε ανοίγουν τα σχολεία

otavoice

Σε εξέλιξη σφοδρή ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο – Πληροφορίες για τραυματίες

otavoice

Ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές οι τιμές στα «πράσινα» τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο

otavoice