OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Έκτακτο: Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις-Τουρκική NAVTEX εντός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας

Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας για έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.Ο Στόλος είναι έτοιμος να αποπλεύσει και το προσωπικό που ήταν εκτός ανακαλείται. Το ίδιο γίνεται σε Έβρο και στις μονάδες των νησιών που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Επιστέφει εσπευσμένα από την Κύπρο ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, που βρισκόταν για τις επετειακές εκδηλώσεις της εισβολής..

Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε Navtex για έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτιοανατολικά της Κρήτης. Η NAVTEX που εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας τίθεται σε ισχύ από σήμερα έως και τις 2 Αυγούστου. Οι Τούρκοι στέλνουν στην περιοχή το ερευνητικό Oruc Reis.

Σύμφωνα με πληροφορίες δέκα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εξήλθαν από το Ναύσταθμο του Ακσάζ και κινούνται νότια. Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται σε μια ήδη τεταμένη περίοδο, όπου στις 24 θα βεβηλωθεί το παγκόσμιο μνημείο της Ορθοδοξίας , η Αγιά Σοφιά και θα μετατραπεί σε τζαμί. Παράλληλα η Αίγυπτος βρίσκεται προ των πυλών για να εισβάλει στην Λιβύη , μετά από κάλεσμα των φυλάρχων και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ και να χτυπήσει τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σάρατζ , τα τουρκικά στρατεύματα και τους μισθοφόρους ισλαμιστές.

Σκληρές αερομαχίες στο Καστελόριζο 

Στη περιοχή του Καστελόριζου τουρκικά μαχητικά προέβησαν εδώ και λίγα λεπτά σε παραβιάσεις και καταγράφονται σκληρές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Συγκεκριμένα, στις 14.23 πέταξαν στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, πάνω από Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια, δηλαδή περίπου 4 χλμ πάνω από τα νησιά, ένα ζεύγος τουρκικών F-16. Η απάντηση των Ελλήνων πιλότων ήταν άμεση και τα κατεδίωξαν εκτός του ελληνικού FIR.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice

Η Χεζμπολάχ απειλεί νέα πλήγματα το Ισραήλ αν «συνεχίσει να στοχοθετεί αμάχους»

otavoice

Ο Μητσοτάκης στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τα εν εξελίξει έργα «στο τραπέζι»

otavoice

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας-Διακοπή κυκλοφορίας

otavoice

Το Υπουργείο Άμυνας απαντά στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα για τους καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

otavoice