OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Με ετοιμότητα Ενόπλων Δυνάμεων και αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στη θρασύτητα Ερντογάν

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί από χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά την νέα θρασύτατη και προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να εκδώσει NAVTEX για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Μετά την έκδοση της NAVTEX ο παρανοϊκός Ερντογάν έβγαλε τον τουρκικό στόλο από το Ναύσταθμο του Ακσάζ και τον ανέπτυξε στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ετοιμάζει το ερευνητικό σκάφος Orus Reis να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες.Την  ίδια χώρα τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού FIR πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου , σε Μεγίστη και Στρογγύλη, αλλά αναχαιτίστηκαν άμεσα από ελληνικά μαχητικά, μετά από σκληρές αερομαχίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis (Ορούτς Ρέις) συνεχίζει να βρίσκεται αρόδο στο λιμάνι της Αττάλειας και τα 15 τουρκικά πολεμικά πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι του Ακσάζ, παρότι στην αρχή έδειξαν να χαράσσουν ρότα νότια νοτιοδυτική τελικά αναπτύχθηκαν στα μικρασιάτικα παραλία όπου και παραμένουν, δείγμα ότι φοβάται την άμεση εμπλοκή και περιμένει  ή ότι απλά βρυχάται για να μας βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είχε σημάδια από τον Μάιο ότι επίκειται κορύφωση στην τουρκική προκλητικότητα και είχαν προετοιμαστεί ανάλογα. Δεν μας προξένησε καμιά έκπληξη η νέα προκλητική στάση του Ερντογάν λένε υψηλόβαθμα στελέχη. Η απάντηση μας σε περίπτωση που επιχειρήσει να κάνει έρευνες εντός των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα είναι σκληρή και άμεση. Στο ίδιο μήκος είναι και οι δηλώσεις του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Μήνυμα ισχύος από την Ελλάδα , βγήκε ο στόλος στο Αιγαίο

Ξεκάθαρο μήνυα στέλνει από χθες η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ήδη έχουν ανασταλεί άδειες στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις σε καίριες θέσεις , έτοιμο να επέμβει αν αυτό απαιτηθεί. Σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας έχουν τεθεί οι δυνάμεις του στρατού ξηράς σε Έβρο και νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ η Πολεμικό Αεροπορία είναι όπως πάντα σε κατάσταση πολέμου.

Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος 

Ελλάδα και Κύπρος σε μια κίνηση αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα εξέδωσαν πριν λίγο  από τον υδρογραφικό σταθμό Ηρακλείου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι- NAVTEX με την οποία ακυρώνει την αναγγελία της  Τουρκίας για έρευνες του Ορούτς Ρέις (Oruc Reis) εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ταυτόχρονα το ίδιο έκανε και η Κύπρος για το δικό της τμήμα.

Αυτή είναι η ελληνική NAVTEX

211710 JUL 20

IRAKLEIO STATION NAVWARN 405/20

SOUTHEAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA10-977/20 IN HELLENIC NAVTEX

SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE

GREEK CONTINENTAL SHELF.

IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO

BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX

MESSAGE NUMBER FA10-977/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 022059 UTC AUG 20.

NNNN

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι το συμβούλιο ασφαλείας της Τουρκίας και στην ατζέντα θα βρεθούν πλην των ελληνοτουρκικών θεμάτων και τα θέματα της επικαιρότητας όπως  η Λιβύη και η αναμενόμενη εμπλοκή της Αιγύπτου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αναμένεται με ενδιαφέρον αφού θα διαφανεί σε σημαντικό βαθμό ποιες είναι οι άμεσες προθέσεις της Άγκυρας..

Σχετικά Άρθρα

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice

Η Χεζμπολάχ απειλεί νέα πλήγματα το Ισραήλ αν «συνεχίσει να στοχοθετεί αμάχους»

otavoice

Ο Μητσοτάκης στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Τα εν εξελίξει έργα «στο τραπέζι»

otavoice

Μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας-Διακοπή κυκλοφορίας

otavoice

Το Υπουργείο Άμυνας απαντά στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα για τους καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

otavoice