OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι Έλληνες οι καλύτεροι πελάτες της τουρκικής οικονομίας-Φιλί ζωής στον τρομοκράτη Ερντογάν

Από τους καλύτερους “πελάτες” της τουρκικής οικονομίας οι Έλληνες, με τις ωμές απειλές Ερντογάν την τελευταία 5 ετία  να μην είναι αρκετές να βάλουν σε σκέψη όσους επιλέγουν σαν προορισμό την Τουρκία. Η αυξανόμενη επιθετικότητα και προκλητικότητα των γειτόνων δεν έχει πτοήσει χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες να τροφοδοτούν την τουρκική οικονομία μέσα από τις δραστηριότητες τους. Επιχειρηματικές, επαγγελματικές και αναψυχής.

Τα γεγονότα στα Ίμια, οι απειλές με το μεταναστευτικό και η πλήρης αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο αλλά και η επιθετικότητα στην Κύπρο, δεν αποτέλεσαν αιτίες να ανασταλεί ή να περιοριστεί η κινητικότητα προς την απέναντι πλευρά. Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού που για την Τουρκία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της, οι Έλληνες μαζικά την επιλέγουν για τις διακοπές τους συνδυάζοντας και αγορές. Ανάσα ζωής σε ένα κακό γείτονα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού στατιστικού ινστιτούτου, το 2019 οι Έλληνες επισκέπτες στην Τουρκία ανήλθαν σε 820.142 έναντι 665.351 την χρονιά του 2018 σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 23,4%. Μάλιστα, το 2018 οι αφίξεις των Ελλήνων τουριστών στην τουρκική επικράτεια είχαν ήδη αυξηθεί κατά 11,8% σε σχέση με το 2017. Συγκριτικά δε με το 2016, από τους 595.044 Έλληνες, οι οποίοι πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, φτάσαμε στους 820.142 συμπατριώτες μας, οι οποίοι επισκέφτηκαν το 2019 τη γείτονα, δηλαδή 225.000 περισσότερες αφίξεις.

Συγκριτικά η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων ενισχύει την τουρκική οικονομία με το συνάλλαγμα 820.142 τουριστών,ενώ  από την Τουρκία με πληθυσμό 83 εκατομμύρια έφτασαν στην χώρα μας το 2019 συνολικά 783.918 επισκέπτες, σημαντικά λιγότεροι από τους 921.262 Τούρκους, οι οποίοι είχαν έρθει το 2017. Δηλαδή το 14% το Ελλήνων επιλέγει Τουρκία , ενώ αντίστοιχα το 9% των Τούρκων επιλέγει Ελλάδα. Αυτό λέει πολλά για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής απέναντι σε ένα γείτονα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και διαρκή επιθετικότητα.

Με 500 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν τα ταμεία του Ερντογάν για το διάστημα 2016-2018 οι Έλληνες κάνοντας διακοπές στην Τουρκία. Ιδιαίτερα για το 2018, το ύψος των χρημάτων που έδωσαν οι συμπατριώτες μας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στη γειτονική χώρα, κινήθηκε στα 120 εκατ. ευρώ με τη συγκεκριμένη δαπάνη να συγκαταλέγεται μέσα στις 3 υψηλότερες σε ετήσια βάση από το 2005 και μετά.

Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύει σημαντικό μέρος του πληθυσμού στη Βόρεια Ελλάδα με τα Σκόπια, που αποτελεί τον βασικό χρηματοδότη της οικονομίας τους. Φαίνεται ότι για κάποιο σημαντικό μέρος των πολιτών τα εθνικά θέματα και συμφέροντα έρχονται σε δεύτερη μοίρα από την τέρψη της κοιλιάς τους. Αντί να επιλέγουν γειτονικές χώρες φιλικές και συνεργάσιμες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία, δίνουν ανάσα σε εκείνους που εποφθαλμιούν τη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες μετά κι τα γεγονότα στον Έβρο, στην Αγία Σοφία και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, δείχνει να υπάρχει προβληματισμός και πιθανά να υπάρξει αισθητή μείωση, μιας και καλλιεργείτε ένα κλίμα εμπάργκο στην τουρκική οικονομία, από τους πολίτες.

Σχετικά Άρθρα

Η Γιαέλ Μπραούν – Πιβέ, επανεξεξελέγη πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπανγκλαντές: Στους 32 οι νεκροί στις φοιτητικές διαδηλώσεις

otavoice

Παρίσι 2024: Το Ολυμπιακό Χωριό άνοιξε – Έφτασαν οι πρώτες αποστολές

otavoice

Washington Post: Ο Ομπάμα πιστεύει πως ο Μπάιντεν πρέπει να επαναξετάσει την υποψηφιότητα του

otavoice

Η Ενέργεια και η Κυκλική Οικονομία στο επίκεντρο της 88ης ΔΕΘ

otavoice

Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής από 287 κινέζικες επιχειρήσεις

otavoice