OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πατριάρχης όμηρος του Ερντογάν- Ευχαριστεί για Μονή Σουμελά με νωπή τη βεβήλωση της Αγιά Σοφιάς

Με νωπές τις άθλιες εικόνες βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας το Φανάρι παίζοντας το παιχνίδι του Ερντογάν έτρεξε να τον ευχαριστήσει δημόσια για την επαναλειτουργία της Μονής Σουμελά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anatolou υήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με τον βέβηλο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με σκοό να τον ευχαριστήσει για την επαναλειτουργία της Μονής Σουμελά, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη υποδεχόμενη τους πρώτους επισκέπτες, μετά τις εργασίες αποκατάστασης.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu,επικαλούμενο τη διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας ο Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ερντογάν για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον του για την αποκατάσταση της Μονής Σουμελά.

Η είδηση προκαλεί αμηχανία και παγωμάρα, όταν δεν έχουν περάσει λίγα εικοσιτετράωρα από την πρωτοφανή βεβήλωση του μνημείου της Ορθοδοξίας το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Η κίνηση του Πατριάρχη ακόμη και αν η Μονή της Παναγίας Σουμελά, είναι πλέον εν λειτουργία και επισκέψιμη, δίνει ένα ισχυρό άλλοθι στον εγκληματία Τούρκο διακτάτορα να αποκρούσει την διεθνή κατακραυγή και να φανεί ότι σέβεται την ανεξιθρησκία. Κάτι που δεν ισχύει.

Σε ομηρία φαίνεται ξεκάθαρα να βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που ακολουθεί μια διπλωματική οδό υποχωρήσεων, που αποθρασύνει το τουρκικό καθεστώς,  η οποία συγκρούεται με τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Η ομηρία Βαρθολομαίου φάνηκε και από την ευλογία που έδωσε για θετική έκβαση στην επιχείρηση  “Κλάδος Ελαίας” , του παρανοϊκού μακελάρη που ονειρεύεται να γίνει ο νέος Μωάμεθ ο Πορθητής με την οποία εισέβαλε στη Συρία συνεργαζόμενος με ακραίους ισλαμιστές που ευθύνονται για τον αποκεφαλισμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων χριστιανών.

Τα βρώμικα επικοινωνιακά παιχνίδια του Ερντογάν φάνηκαν ακόμη και με την Μονή της Παναγίας Σουμελά όπου ισχύριστηκε πως το Δεκαπενταύγουστο που είναι μια σημαντική ημέρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς θα λειτουργήσει και θα τελεστεί κανονικά η Θεία Λειτουργία, δείγμα του ότι η Τουρκία σέβεται τις άλλες θρησκείες. Όμως  χθες το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διέψευσε την σχετική αναγγελία Ερντογάν αναφέροντας ότι «η Λειτουργία δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν επιτρέψει την τέλεσή της».

Είναι αντιληπτό ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται μέσα στην τουρκική επικράτεια και “αναγκάζεται” να υπακούσει σε κάποιες αποφάσεις αλλά υπάρχουν και όρια. Να θυμίσουμε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι μεγάλες μορφές προκάτοχοι του επέλεξαν να κρεμαστούν από το να υποταχθούν στις εντολές της Οθωμανικής Πύλης.

Αν δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος, ίσως θα ήταν σοφό να βρεθεί μια ηγετική μορφή που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον βέβηλο Οθωμανό και να αναδείξει το μέγεθος της εγκληματικής πολιτικής του κατά της Ορθοδοξίας.

Δυστυχώς η αντίδραση του Πατριαρχείου στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ήταν χαλαρή και τυπική. Το λιγότερο που θα μπορούσε να πράξει ήταν μια Οικουμενική Σύνοδο για να καταδικαστεί με την πρέπουσα επισημότητα η βεβήλωση του Συμβόλου της Ορθοδοξίας κια του Ελληνισμού.

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice