OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ιστορική «βουτιά» για την ιαπωνική οικονομία το β΄τρίμηνο- Στο νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός Άμπε

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας κατέρρευσε, συρρικνούμενο κατά 7,8% σε τριμηνιαία βάση ή κατά 27,8% σε ετήσια βάση, το τρίμηνο μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, κάνοντας μια βουτιά που χαρακτηρίζεται ήδη ιστορική, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για το τρίτο συναπτό τρίμηνο συρρίκνωσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου.

Η πτώση, με βάση τα ακόμη προκαταρκτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την ιαπωνική κυβέρνηση, ακολουθεί την συρρίκνωσή του το πρώτο τρίμηνο (κατά -0,6%, αντί του -0,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον Μάιο) και το τέταρτο τρίμηνο του 2019 (-1,9%), που είχαν ήδη σημάνει την είσοδο της Ιαπωνίας σε ύφεση από τεχνική άποψη.

Πρόκειται για την πρώτη ύφεση της οικονομίας της Ιαπωνίας από το 2015.

Ως ύφεση ορίζεται η συρρίκνωση του εθνικού πλούτου κατά τουλάχιστον δύο συναπτά τρίμηνα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα αποκαλύπτουν την πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας αφότου άρχισαν να συγκεντρώνονται συγκρίσιμα δεδομένα, το 1980.

Οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν κατά τι μικρότερη συρρίκνωση της ιαπωνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο (-7,5%).

Η οικονομία του αρχιπελάγους, που ήδη άσθμαινε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ τον Οκτώβριο, άρχισε να πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το δεύτερο τρίμηνο, η δραστηριότητα υπέστη περαιτέρω πλήγμα, καθώς τέθηκε σε ισχύ κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Απρίλιο ως τον Μάιο. Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,6% το διάστημα αυτό (πρόκειται για ρεκόρ), ενώ οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε πάγια κεφάλαια κατά 1,5%.

Το εξωτερικό εμπόριο τέθηκε εξάλλου σε χειμερία νάρκη, με συρρίκνωση των εξαγωγών της Ιαπωνίας κατά 18,5% και των εισαγωγών κατά 0,5%.

Οι δημόσιες επενδύσεις, που κατέγραφαν μείωση το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν πάντως κατά 1,2% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Με περίπου 54.000 καταγεγραμμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και περίπου 1.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, η Ιαπωνία υφίσταται λιγότερο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και χώρες μέλη της ΕΕ, το οποίο αισθάνονται επίσης οι οικονομίες τους. Η ευρωζώνη υπέστη συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 12,1% το δεύτερο τρίμηνο, εξαιτίας των ακόμη μεγαλύτερων ποσοστιαία μειώσεων της δραστηριότητας στη γαλλική, την ιταλική και την ισπανική οικονομία.

Στο νοσοκομείο ο Πρωθυπουργός Άμπε

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε εισήλθε σήμερα σε νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις, ωστόσο δεν δόθηκε άμεσα κάποιος λόγος για την εισαγωγή, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Nippon. Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι απλώς μπήκε για το συνηθισμένο του τσεκάπ.

Το γραφείο του 65χρονου συντηρητικού εθνικιστή πρωθυπουργού δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. Πάντως, κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως ο Άμπε μπήκε στο νοσοκομείο για να κάνει έναν συνηθισμένο έλεγχο και σκοπεύει να επιστρέψει στην άσκηση των καθηκόντων του εντός της ημέρας.

Το Σαββατοκύριακο ο Ακίρα Αμάρι, στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος του Άμπε, εξέφρασε την ανησυχία του για τον Άμπε, ο οποίος παρουσιάζει εντεινόμενα συμπτώματα κόπωσης λόγω της ασταμάτητης δουλειάς του για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είπε.

«Θέλω να κάνει ένα διάλειμμα. Έχει ισχυρό αίσθημα ευθύνης και θεωρεί πως είναι λάθος να κάνει διάλειμμα», είπε ο Αμάρι κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε τηλεοπτική εκπομπή χθες Κυριακή.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 στη δεύτερη περίοδο της θητείας του στο κορυφαίο αξίωμα.

Είχε παραιτηθεί το 2007 εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε – έχει ελκώδη κολίτιδα – τα οποία πάντως σήμερα έχουν τεθεί υπό έλεγχο χάρη στην αξιοποίηση φαρμακευτικής αγωγής που δεν ήταν διαθέσιμη τότε.

Πηγή ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Μακρόν: Η Γαλλία είναι πολύ περήφανη που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice

Μεγάλη πυρκαγιά στο Συκάμινο Ωρωπού – Μάχη να οριοθετηθεί

otavoice

Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι εντάσσονται στην επιδότηση ενοικίου – Τα κριτήρια για συμμετοχή

otavoice

Ιωάννινα-Ανδρουλάκης για Κυπριακό: «Η Τουρκία παραμένει αμετανόητη»

otavoice

Συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι – Αύριο η «μαύρη» επέτειος έξι χρόνων

otavoice

Δράμα: Για έκτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος «Φαλακρό»

otavoice