OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία- Οι ανακοινώσεις

Στις 14 Σεπτεμβρίου  ξεκινάει η σχολική χρονιά , όπως ανακοίνωσε στη  συνέντευξη τύπου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Τη συνέντευξη παραχωρούν στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας  οι υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Στη συνέντευξη παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του otavoice που είχε αναφέρει την 14η Σεπτεμβρίου ως την επικρατέστερη ημερομηνίας έναρξης.

Η υπουργός Παιδείας ευχαρίστησε το υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου για την καθοριστική συμβολή τους στην προσπάθεια να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, δίνοντας αγώνα δρόμου για να προμηθευτούν οι σχολικές μονάδες το αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Ακούσαμε την επιστημονική κοινότητα με στόχο να δώσουμε χρόνο να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά την έξαρση των κρουσμάτων και με την επιστροφή γονέων και παιδιών στα σπίτια τους, ανέφερε αιτιολογώντας την παράταση στην αρχική πρόβλεψη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς..

«Δεν θα διστάσουμε να υιοθετήσουμε νέα μέτρα πιο αυστηρά ή πιο επιεική» δήλωσε η υπουργός Παιδείας. «Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους» τόνισε. Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι «είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία».

Τα μέτρα με τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία είναι:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός από νηπιαγωγείο ως Γ’ Δημοτικού,
  • Δωρεάν μάσκες και σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία,
  • Ενημέρωση και οδηγίες επικαιροποιημένες από τον ΕΟΔΥ,
  • Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από ΕΟΔΥ, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών, προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων
  • Ισχυρή σύσταση για ατομική παγούρι ώστε οι μαθητές να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση ή να μην ανταλλάζουν μπουκάλια μεταξύ τους.

Η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται μαθητές με σοβαρά κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα διαταραχής.

Επίσης, διευκρίνισε πως η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δεν θα προσμετράται σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως εάν υπάρχει νόσηση από κορωνοϊό, εάν ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής ανήκει σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές έχουν οριστεί από τους ειδικούς.

Σε περίπτωση κρούσματος θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, θα κλείνει το τμήμα ενώ θα ορίζεται υπεύθυνος τμήματα. Σε περίπτωση που κλείνει ένα τμήμα, τότε θα υπάρχει η το μέτρο τηλε-εργασίας.

Ανά τάξη σχεδιάζεται να γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Καλούμε τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έκανε σύσταση στους γονείς που βρίσκονται με τα παιδιά τους σε διακοπές να επιστρέψουν.  «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», είπε.

Θεοδωρικάκος:  «Όποια μάσκα και να φέρεται, δεν θα κρύψει την καθαρή ματιά σας»

Τα παιδιά, πρέπει να νιώθουν χαρά που θα γυρίσουν στα σχολεία, αλλά χρειάζεται να φορούν τη μάσκα για τη δική τους ασφάλεια και των δικών τους, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών. «Όποια μάσκα και να φέρεται, δεν θα κρύψει την καθαρή ματιά σας», είπε χαρακτηριστικά αντιλαμβανόμενος την πίεση που νιώθουν από τα πρωτόγνωρα μέτρα.

Ο κ Θεοδωρικάκος  τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα εγγυηθεί την ασφαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Το πρώτο βασικό στοιχείο των μέτρων είναι η επιχορήγηση με 6 εκατομμύρια ευρώ για δωρεάν μάσκες στα σχολεία, χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι μάσκες θα δοθούν τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά σχολεία.

-Πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο και 4.474 με μισό ωράριο θα δώσουν τη «μάχη» της καθαριότητας που θα είναι κομβική απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

-Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν κανονικά, πάνω στη βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

-175 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στις Περιφέρειες για τη μεταφορά 240 χιλιάδων μαθητών.

-128 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για την επισκευή και τη συντήρηση σχολείων. Επίσης, θα γίνουν όλα τα απαραίτητα για την προστασία των σχολικών κτιρίων από ενδεχόμενους σεισμούς.

Παπαστεργίου: Αναλάβαμε βαρύ χρέος που  δεν μας αναλογεί αλλά είναι κοινωνικό μας καθήκον 

Την σημαντική συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνοντας πως αναλάβαμε χρέος που δεν μας αναλογεί αλλά είναι υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνία, κοινωνικό καθήκον. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που δίνεται για να είναι η μαθητική κοινότητα ασφαλής και να υπάρχει στη θέση του το απαραίτητο υγειονομικό υλικό( μάσκες, αντισηπτικά)  καθώς και το προσωπικό καθαρισμού των σχολικών μονάδων.

ÁÍÏÉÃÏÕÍ ÓÇÌÅÑÁ ÔÁ ÄÇÌÏÔÉÊÁ Ó×ÏËÅÉÁ ÌÅÔÁ ÁÐÏ 2,5 MHNEÓ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / EUROKINISSI)

Αναλυτικά τα μέτρα που θα τηρηθούν στις σχολικές κοινότητες:

1. ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού.

Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

2. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Έχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

3. ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα σας τα αναλύσουν εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος ΚΕΔΕ.

4. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Με επιπλέον πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

5. ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΕΟΔΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

6. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού μεταξύ μαθητικών ομάδων.

7. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ

Η επιτροπή έχει ήδη δώσει οδηγίες για την προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων.

8. ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Εντός κάθε σχολικού τμήματος.

9. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ

Με υποχρεωτική μάσκα και τήρηση λοιπών μέτρων.

10. ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΡΟΜΩΝ & ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

11. ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ

Οι επισκέψεις (π.χ. σε μουσεία, δημόσια κτήρια) θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.

12. ΑΘΛΗΜΑΤΑ

– Προβλέπονται μικρές, σταθερές ομάδες για τα ομαδικά παιχνίδια.

– Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

13. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

– Προβλέπονται σταθερές ομάδες συνεργασίας και

Καθαρισμός υλικών / εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

14. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Καθαρισμός πληκτρολογίου και ποντικιού.

15. ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

– Καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση

– Ειδικά σε περίπτωση πνευστών οργάνων συστήνεται να τηρείται απόσταση 3 μ.

16. ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΑΓΟΥΡΙ / ΝΕΡΟ

Σχετικά Άρθρα

Μπανγκλαντές: Δυνάμεις του στρατού αναπτύσσονται στους δρόμους

otavoice

Καιρός: Επιμένουν τα 40άρια το Σαββατοκύριακο – Πότε θα δροσίσει

otavoice

ΗΠΑ: Που αποδίδουν το παγκόσμιο ψηφιακό μπλακ άουτ

otavoice

Κίνα: 11 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι μετά από την κατάρρευση γέφυρας

otavoice

ΗΠΑ: 31 βουλευτές και 4 γερουσιαστές έχουν ζητήσει από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί

otavoice

20 Ιουλίου 1974: Όταν η Κύπρος μάτωσε… 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

otavoice