OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αρμενία: “Αντιστέκεται το Σουσί- Σφοδρές μάχες, υποχώρησαν με απώλειες Αζέροι και μισθοφόροι ισλαμιστές”

Η Αρμενία αναφέρει σήμερα πως συνεχίζονται οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για τον έλεγχο της στρατηγικής πόλης Σουσί, απαντώντας στις χθεσινές πανηγυρικές ανακοινώσεις του Αζερμπαϊτζάν, για κατάληψη της πόλης. Παράλληλα η αρμενική πλευρά ανακοίνωσε 44 νέους θανάτους στις τάξεις της.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κέντρο Τύπου των αρμενικών δυνάμεων, «σφοδρές μάχες σημειώθηκαν» τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Σουσί, εναντίον των αζερικών δυνάμεων που «υπέστησαν σημαντικές απώλειες και υποχώρησαν».

Από την πρώτη στιγμή το Γερεβάν είχε διαψεύσει την κατάληψη αυτής της στρατηγικής πόλης από τις δυνάμεις Αζέρων και ισλαμιστών μισθοφόρων. Σε χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ είχε ανακοινώσει «με υπερηφάνεια και πολύ μεγάλη χαρά» πως το Σουσί είχε «απελευθερωθεί».

Οι δηλώσεις αυτές διαψεύστηκαν αμέσως από την Αρμενία, σύμφωνα με την οποία η πόλη, φυσικό φρούριο, «αντιστέκεται στα χτυπήματα του αντιπάλου παρά τις βαριές ζημιές».

Οι αρμενικές δυνάμεις δήλωσαν εξάλλου σήμερα πως το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει αρκετές πόλεις υπό τον έλεγχό τους, μεταξύ των οποίων το Στεπανακέρτ, που τέθηκε στο στόχαστρο «πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν εισέβαλε στην αυτόνομη δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται αμιγώς από αρμενικής καταγωγής πληθυσμούς προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο και να τους εκδιώξει. Από την εποχή της διάλυσης της ΕΣΣΔ και τα παιχνίδια των κομμουνιστικών καθεστώτων, η περιοχή συγκλονίζεται από σφοδρές συγκρούσεις με το νεοσύστατο Αζερμπαϊτζάν να έχει προσαρτήσει βιαίως την περιοχή που αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της Αρμενίας.

Το καθεστώς Αλίεφ υποστηρίζεται από την Τουρκία η οποία ενισχύει στρατιωτικά τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έχει μεταφέρει χιλιάδες ισλαμιστές μισθοφόρους από τη Συρία και τη Λιβύη, κάτι που επιβεβαίωσαν Μόσχα και Παρίσι , ζητώντας την προστασία των αρμενικών πληθυσμών από τους εγκληματίες πολέμου.

Οι  τελευταίες εχθροπραξίες έχουν προκαλέσει περίπου 1.300 θανάτους στην αρμενική πλευρά και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές από τους βομβαρδισμούς σύμφωνα με απολογισμούς.

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ενιαίο Κέντρο Πληροφοριών, από την έναρξη του πολέμου στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, οι Αζέροι μετρούν σημαντικές απώλειες:
264 Drones, κάθε τύπου,  16 στρατιωτικά επιθετικά ελικόπτερα, 25 αεροπλάνα τύπου MIG, 784 άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, 6 εγκαταστάσεις ΤΟΣ, μετακινούμενες συστοιχίες πυραύλων και 7.630 στρατιώτες Αζέρους και μισθοφόρους Τζιχαντιστές.

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice