OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μπάιντεν: Μια πολιτεία πριν τη νίκη – Τραμπ: Καταγγελίες για νοθεία

Συνεχίζεται το θρίλερ των αμερικανικών εκλογών και 48 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών σε όλες τις πολιτείες , δεν είναι σαφές τι μέλλει γενέσθαι, ακόμη και αν εκδοθεί αποτέλεσμα.

Αυτό γιατί ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλν Τραμπ, μιλάει ευθέως για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος , ζητά επανακαταμέτρηση και θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό είχε συμβεί και με την εκλογή του απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Τώρα όμως το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δοκιμάζονται με απροσδιόριστες επιπτώσεις.

“Κερδίζουμε παντού και ξαφνικά όλα σταμάτησαν. Είναι μια απάτη, μια νοθεία. Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει τις εκλογές. Θέλουμε το νόμο να εφαρμόζεται σωστά. Γι’ αυτό θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μέχρι τώρα στο εκλογικό πεδίο ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ , 214 εκλέκτορες. Σε αυτό το αποτέλεσμα έχει προστεθεί η πολιτεία της Αριζόνα για την οποία  υπάρχει αμφισβήτηση.

Απομένουν τα αποτελέσματα σε 5 πολιτείες , Τζόρτζια, Πενσυλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Αλάσκα. Ο Μπάιντεν για να αποκτήσει πλειοψηφία χρειάζεται να κερδίσει σε μια πολιτεία από αυτές, εκτός της Αλάσκας ( έχει 3 εκλέκτορες και δεν αρκεί) και με τα υπάρχοντα αποτελέσματα προηγείται στην πολιτεία της Νεβάδα , ενώ είναι πίσω στις υπόλοιπες με μικρή διαφορά.

Το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα: Τζο  Μπάιντεν  50,5% – 71.727.341 και Ντόναλντ Τραμπ 48% – 68.105.664

Συγκεκριμένα:

Στην πολιτεία της Τζόρτζια (16 εκλέκτορες), στο 95% των ψήφων λαμβάνουν

Ντόναλντ Τραμπ 49,6% και 2.429.783 ψήφους Τζο Μπάιντεν 49,1% και 2.406.774 ψήφους

Στην πολιτεία της Βόρεια Καρολίνα(15 εκλέκτορες), στο 95% των ψήφων λαμβάνουν

Ντόναλντ Τραμπ 50,1% και 2.732.120 ψήφους Τζο Μπάιντεν 48,6% και 2.655.383 ψήφους

Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια(20 εκλέκτορες), στο 89% των ψήφων λαμβάνουν

Ντόναλντ Τραμπ 50,7% και 3.215.969 ψήφους Τζο Μπάιντεν 48,1% και 3.051.555 ψήφους

Στην πολιτεία της Νεβάδα (6 εκλέκτορες), στο 86% των ψήφων λαμβάνουν

Τζο Μπάιντεν 49,3% και 588.252 ψήφους Ντόναλντ Τραμπ 48,3% και 580.605 ψήφους

Στην πολιτεία της Αλάσκα (3 εκλέκτορες), στο 47%) των ψήφων λαμβάνουν

Ντόναλντ Τραμπ 62,9% και 108.231 ψήφους Τζο Μπάιντεν 33% και 56.849 ψήφους

Το δίκτυο CNN δεν προσμετρά ακόμη την πολιτεία της Αριζόνα, όπου έχει εκτιμηθεί νικητής  ο Τζο Μπάιντεν, λόγω του ότι συνεχίζεται η καταμέτρηση και η διαφορά είναι μειούμενη. ( Μπάιντεν 50,5% -Τραμπ 48,1% , στο 86% των ψήφων)

 

Επεισόδια και αναταραχές 

Η αμφισβήτηση του αποτελέσματος από τους Ρεπουμπλικάνους έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τα μέλη να σταθούν δίπλα του και να προστατεύσουν την νίκη τους, από την προσπάθεια κλοπής των Δημοκρατικών.

Αναταραχή σημειώθηκε κοντά στο Λευκό Οίκο, στην Ουάσιγκτον κατά την διάρκεια συγκέντρωσης, του κινήματος των Black Lives Matter ενώ υπάρχουν αναφορές για τέσσερις ελαφρά τραυματίες. Οι συμμετέχοντες στην πορεία υπολογίζονται από τις τοπικές αρχές σε 500- 600 άτομα. Η ειρηνική διαδήλωση, που άρχισε το απόγευμα, κάποια στιγμή και όσο έπεφτε το σκοτάδι μετατράπηκε σε βίαιη διαμαρτυρία. Θλιβερή εικόνα το κάψιμο αμερικανικής σημαίας από τους μπαχαλάκηδες αριστεριστές. 

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Washington Square Park ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς και έναν μεγάλο αριθμό αστυνομικών ελικοπτέρων. Καθώς οι διαμαρτυρίες εντείνονταν, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών. Οι αρχές κάνουν λόγο για μαχητές της αριστεράς που φορούσαν μαύρες κουκούλες. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν πυρκαγιές γύρω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον Guardian και το Fox 9, στην Μινεσότα η αστυνομία εγκλώβισε  διαδηλωτές σε κεντρικό δρόμο, την ώρα που αυτοί προσπαθούσαν να φωνάξουν συνθήματα, με σκοπό να καταμετρηθούν όλοι οι ψήφοι. Η απόφαση Τραμπ να προσφύγει για τα αποτελέσματα σε τουλάχιστον τρεις Πολιτείες, έχει ξεσηκώσει τον κόσμο σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, η Βαλτιμόρη κ.α.

Στο Πόρτλαντ  έχουν γίνει προσαγωγές, καθώς υπήρξαν βανδαλισμοί από ομάδα νεαρών που έσπαγε τζαμαρίες σε καταστήματα.

Η αστυνομία αντιμετώπισε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από εκλογικό τμήμα στην κομητεία Maricopa της Αριζόνα, όπου ο Τζο Μπάιντεν είχε προβάδισμα. Ήταν περισσότεροι από 100 διαδηλωτές – οπαδοί του Τραμπ με σημαίες και πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice