OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Τι γίνεται στο θρίλερ των Αμερικανικών εκλογών-Διχασμένες οι ΗΠΑ

Τέταρτη ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές οι Αμερικανοί πολίτες αλλά και η διεθνής κοινότητα εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Σε μια εκλογική αναμέτρηση που σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, δεν υπάρχει σαφές αποτέλεσμα αν και υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εμφανίζεται, με βάση τα τελευταία δεδομένα, να βρίσκεται πολύ κοντά στην επικράτησή του έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, με μια οξυμένη προεκλογική περίοδο, που προηγήθηκαν σοβαρά έκτροπα με αφορμή το θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ εν μέσω της επιδημιολογικής κρίσης, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του εκλογικού αποτελέσματος είναι απόρροια της έντονης αμφισβήτησης και δυσπιστίας των διαδικασιών.

Ο Ρεπουμπλικάνος  απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε οξείς τόνους κατήγγειλε, «κλοπή» στις εκλογές, απειλώντας από την πρώτη νύκτα μετά την ψηφοφορία ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. “Οι Δημοκρατικοί με νοθεία προσπαθούν να μας κλέψουν μια καθαρή νίκη”, ανέφερε.

Σε μια προσπάθεια ολομέτωπης αμφισβήτησης το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε Ταμείο Υποστήριξης Εκλογών, στο οποίο καλούνται οι υποστηρικτές του κόμματος να καταθέσουν από 5 έως 2.800 δολάρια έκαστος για να στηριχθεί η πολυέξοδη δικαστική οδός μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο.

Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν τις κατηγορίες και μιλούν για μια καθαρή νίκη. Σε διάγγελμα του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “θα κερδίσω με ξεκάθαρη πλειοψηφία” , αλλά απέφυγε να δηλώσει νικητής.

“Η ψήφος σας θα καταμετρηθεί. Δεν με νοιάζει πόσο πολύ προσπαθούν κάποιοι να το σταματήσουν. Δεν θα επιτρέψω να γίνει”, υπογράμμισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι Αμερικάνοι τού έδωσαν εντολή να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να ενισχύσει την οικονομία που πλήττεται, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τον συστημικό ρατσισμό.

Οριακή η διαφορά στις κρίσιμες πολιτείες

Οι επιστολικές ψήφοι άλλαξαν άρδην τα αποτελέσματα ακόμη και στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ξεκάθαρο προβάδισμα 13 μονάδων και 700.000 ψήφων.

Αν παραμείνουν τα νέα δεδομένα λίγο πριν την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, ο Τζο Μπάιντεν θα συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό εκλεκτόρων πολύ παραπάνω από τον απαιτούμενο. Συγκεκριμένα με τους εκλέκτορες της Πενσυλβάνια(20) και της Τζόρτζια(16) , φτάνει στους 289 συνολικά. Αν κερδίσει και τις πολιτείες Αριζόνα και Νεβάδα που προηγείται θα έχει συγκεντρώσει 309 εκλέκτορες, έναντι 231 του Τράμπ.

Στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο Τζο Μπάιντεν κάλυψε το τεράστιο προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων και με διαφορά 28.833 ψήφους (0,4%) πέρασε πρώτος.

Το ίδιο συνέβη και στην πολιτεία της Τζόρτζια , όπου ο Μπάιντεν την ύστατη στιγμή πήρε πρωτοπορία με 7.248 ψήφους(0,1%).

Κλείνει η ψαλίδα στην πολιτεία της Αριζόνα, με τους Ρεπουμπλικάνους να πλησιάζουν στην μια ποσοστιαία μονάδα στο 95% των ψήφων. Μόλις 30.000 ψήφοι χωρίζουν τους δυο μονομάχους.

Μόλις λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στην Καλιφόρνια το βράδυ της Τρίτης, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κήρυξαν νικητή τον Τζο Μπάιντεν σε αυτήν την προοδευτική πολιτεία, των σχεδόν 40 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, τέτοιου είδους προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης δεν αποτελούν επίσημο αποτέλεσμα και σε πολιτείες που είναι βαθιά διχασμένες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, όπου το περιθώριο λάθους στην εκτίμηση είναι μεγάλο, το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο να βγει ακόμη και σε περιοχές με πολύ λιγότερους κατοίκους.

Πολιτείες των ΗΠΑ θέτουν διαφορετικούς κανόνες αναφορικά με τις προθεσμίες παραλαβής των επιστολικών ψήφων που εστάλησαν ταχυδρομικώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποστέλλονται από στρατιωτικό προσωπικό και άλλους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Η Βόρεια Καρολίνα είναι ένα μια ακόμη πολιτεία που το αποτέλεσμα αλλάζει από το ένα κόμμα στο άλλο και η έκβαση παραμένει μετέωρη. Ωστόσο, σταμάτησε να καταμετρά τουλάχιστον 171.000 “προσωρινούς ψήφους” ή εκείνα τα ψηφοδέλτια που έφτασαν μέσω ταχυδρομείου και μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Γιατί; Η Βόρεια Καρολίνα θα δεχτεί όλες τις ψήφους που θα φτάσουν μέσω ταχυδρομείου έως τις 12 Νοεμβρίου, αρκεί να έχουν αποσταλεί έως την ημέρα των εκλογών, στις 3 Νοεμβρίου. Ωστόσο, ορισμένες τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να αποφασίσουν πώς θα πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση, προτιμούν να περιμένουν έως ότου φτάσουν όλα τα ψηφοδέλτια πριν ξεκινήσουν την καταμέτρηση.

Στη Νεβάδα, μια άλλη κρίσιμη πολιτεία, όπου η μάχη είναι αμφίρροπη, τα ψηφοδέλτια που φτάνουν έως τις 10 Νοεμβρίου θα καταμετρηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί έως τις 3 Νοεμβρίου.

Οι αποκαλούμενοι «προσωρινοί» ψήφοι προκαλούν επίσης καθυστερήσεις. Συνήθως η «προσωρινή ψήφος» στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων όταν το όνομα του ψηφοφόρου δεν εμφανίζεται στους εκλογικούς καταλόγους, ή είναι γραμμένο λάθος ή το πρόσωπο που επιθυμεί να ψηφίσει δεν διαθέτει κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά του. Οι εφορευτικές επιτροπές ελέγχουν αν ο ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει και αναλόγως εγκρίνουν ή απορρίπτουν την ψήφο.

Λόγω της πανδημίας Covid-19, πολιτείες που δεν είχαν συνηθίσει να επεξεργάζονται ψηφοδέλτια που εστάλησαν ταχυδρομικώς, έλαβαν μια χιονοστιβάδα αυτών από πολίτες που επέλεξαν να αποφύγουν να προσέλθουν σε εκλογικά τμήματα. Από τους 160 εκατομμύρια Αμερικανούς που ψήφισαν στις εκλογές της Τρίτης, ένα ρεκόρ 65,2 εκατομμυρίων το έπραξαν ταχυδρομικώς, σύμφωνα με μια εκτίμηση του US Elections Project.

Στην Πενσιλβάνια, οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία στην πολιτειακή βουλή. Απέρριψαν μια πρόταση να επιτρέψουν την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων πριν την ημέρα των εκλογών, σε αντίθεση με άλλες πολιτείες.

Και η κατάσταση είναι ακόμη περίπλοκη σε ορισμένες κομητείες, όπως το Τσάταμ, στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου η μάχη μεταξύ του Μπάιντεν-Τραμπ δίνεται στήθος με στήθος. Στην πολιτεία της Τζόρτζια το οριακό αποτέλεσμα οδήγησε σε απόφαση επανακαταμέτρησης μετά από αίτημα του επιτελείου των Ρεπουμπλικάνων.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα κριθεί το αποτέλεσμα

Το επιτελείο Τραμπ καταγγέλλει τις καθυστερήσεις που γίνονται με την προσμέτρηση ετεροχρονισμένων ψήφων και ζήτησε να σταματήσει η καταμέτρηση σε ορισμένες πολιτείες όπου εμφανίζεται να χάνει από τον Τζο Μπάιντεν, ιδίως στην Πενσιλβάνια όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει στραφεί ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούσαν επί μήνες να εμποδίσουν την Πενσιλβανία να λαμβάνει υπόψη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ψηφοδέλτια που ταχυδρομήθηκαν έως την ημέρα των εκλογών, αλλά παραλήφθηκαν μέχρι και χθες Παρασκευή. Η κατάσταση είναι οξυμένη στην συγκεκριμένη πολιτεία όπου με την ενσωμάτωση της επιστολικής ψήφου καλύφθηκε μια τεράστια διαφορά 700.000 ψήφων, από το αποτέλεσμα της κάλπης  με τους Ρεπουμπλικάνους να κάνουν λόγο για κατάφορη αλλοίωση αμφισβητώντας την εγκυρότητα αυτών των ψήφων.

Στο Ουισκόνσιν, όπου ο Μπάιντεν ανακηρύχθηκε νικητής την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μετρηθούν μόνο τα ψηφοδέλτια που έφτασαν πριν τις 3 Νοεμβρίου.

Τέλος, οι περισσότερες πολιτείες επιτρέπουν στα κόμματα να εποπτεύουν την καταμέτρηση, αλλά οι αγωγές καθυστέρησαν επίσης τη διαδικασία.

Στη Φιλαδέλφεια ειδικότερα, οι υποστηρικτές του μεγιστάνα προέδρου απαίτησαν να μπορούν να πλησιάζουν πιο κοντά από το όριο απόστασης των 4,5 μέτρων, που έχει οριστεί λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- CNN

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice