OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Επτά νεκροί σε βίαιες διαμαρτυρίες στο βόρειο Ιράκ, λόγω μη καταβολής μισθών

Ερμπίλ (CNN) Τουλάχιστον επτά άτομα σκοτώθηκαν σε συνεχιζόμενες βίαιες διαμαρτυρίες από την Κυριακή στο βόρειο Ιράκ, όπου κυβερνητικοί εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των μισθών τους καθώς ο COVID-19 έχει βυθίζει τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση.

Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν αφού οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διασκορπίσουν πλήθη σε διάφορα μέρη της επαρχίας Sulaymaniyah. Ένας αξιωματικός ασφαλείας πέθανε επίσης από τους τραυματισμούς του μετά από σύγκρουση με διαδηλωτές. Τουλάχιστον 12 άλλοι τραυματίστηκαν.
Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στην πόλη Sulaymaniyah και σε κοντινές πόλεις, λέγοντας ότι δεν έχουν λάβει τις μηνιαίες επιταγές πληρωμής τους από τον Οκτώβριο. Περισσότεροι από 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).
Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και στην έδρα των πολιτικών κομμάτων. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν ζωντανές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις, ανέφεραν μάρτυρες και αξιωματούχοι υγείας στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας τους.

Η αποστολή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ καταδίκασε τις “πράξεις βίας” στην επαρχία, λέγοντας σε δήλωση τη Δευτέρα ότι “το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία πρέπει να προστατευτεί και είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδηλώσεις να παραμείνουν ειρηνικές”.
Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαράμ Σαλίχ δήλωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στην επαρχία με «βαθιά ανησυχία», σε δήλωση που παροτρύνει τους τοπικούς αξιωματούχους να ακούσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών. “Η επίλυση αυτών των προβλημάτων με τη βία είναι ένα τεράστιο σφάλμα”, είπε.
“Χρειαζόμαστε γρήγορες και ριζοσπαστικές λύσεις για την επίλυση αυτών των ζητημάτων σχετικά με την πληρωμή των μισθών και τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη γρήγορων και σοβαρών μέτρων, με βάση τη διαφάνεια και την καλύτερη χρήση των πόρων της χώρας, για να εξυπηρετήσουμε τον ιρακινό λαό, καθώς και την ανάληψη πραγματικών μεταρρυθμίσεων. ”
Ο Salih κάλεσε επίσης την περιφερειακή κυβέρνηση να «εργαστεί προς μια συνολική συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Ιράκ, σχετικά με τους μισθούς και άλλες χρηματοοικονομικές πληρωμές, έτσι ώστε όλοι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες του Ιράκ μπορούν να ζουν ελεύθερα και με αξιοπρέπεια».
Υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της KRG και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ σχετικά με τα μερίδια και τη διανομή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πανδημία ενίσχυσε μόνο την κρίση.
Ο πρωθυπουργός της KRG, Μαστρό Μπαρζάνι, δήλωσε σε δήλωση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ότι «η κυβέρνηση του Κουρδιστάν καταβάλλει κάθε προσπάθεια και δυνατότητά της για να ξεπεράσει τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που περνά η περιοχή, το Ιράκ και ο κόσμος».
Ο Μπαρζάνι πρόσθεσε ότι η περιοχή “συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αποκτήσει τα δικαιώματα και τα οικονομικά τέλη για την περιοχή που δεν έχει στείλει μέχρι στιγμής, δυστυχώς, αν και η περιφερειακή κυβέρνηση έχει επιδείξει πλήρη ευελιξία προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία στο πλαίσιο της το σύνταγμα.”
Η πανδημία Covid-19 και οι δραματικές πτώσεις των τιμών του πετρελαίου επηρέασαν σοβαρά την οικονομία του Ιράκ, η οποία εξαρτάται από το πετρέλαιο για το 90% των εσόδων του. Οι τοπικές κυβερνήσεις στη Βαγδάτη και σε άλλα μέρη του Ιράκ αγωνίζονται επίσης να πληρώσουν εγκαίρως τους υπαλλήλους τους.
Διαμαρτυρίες έχουν πραγματοποιηθεί σε όλο το Ιράκ για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η χώρα απέτυχε να επιτύχει σταθερότητα μετά από δεκαετίες κυρώσεων και πολέμου, που υποφέρει από ανεργία, κυβερνητική διαφθορά και κακή παροχή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και του καθαρού νερού. Το Ιράκ βιώνει τη χειρότερη οικονομική ύφεση από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice