OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, σε βαρύ κλίμα για το κλείσιμο των Εκκλησιών

Με βασικό θέμα τον τρόπο λειτουργίας των ναών ενόψει των Χριστουγέννων συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η συνεδρίαση λόγω των μέτρων προστασίας, πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση γίνεται σε βαρύ κλίμα μιας και η πλειοψηφία των Ιεραρχών έχει αντιδράσει έντονα στις κυβερνητικές αποφάσεις, για το κλείσιμο των εκκλησιών και τον αποκλεισμό των πιστών τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων, αλλά και την απαγόρευση του Αγιασμού των Υδάτων.  Οι Ιεράρχες χαρακτήρισαν ασέβεια και παραφροσύνη τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ μιλούν ευθέως για κλίμα διωγμού κατά της Ορθοδοξίας, από κύκλους αρνητών της πίστης που χρησιμοποιούν την επιδημιολογική κρίση για να χτυπήσουν την Εκκλησία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος είχε αργά χθες το απόγευμα  τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και αναμένεται να ενημερώσει τους συνοδικούς Ιεράρχες  για το περιεχόμενο της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική προσευχή (21 Δεκεμβρίου με 6 Ιανουαρίου), αλλά και και να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που μπορούν να παραβρίσκονται στην Θεία Λειτουργία. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τελεστούν περισσότερες Θείες Λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με την Πρωτοχρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξεδόθη για να νέα μέτρα, δεν υπήρξε αναφορά για τις εκκλησίες, παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει οι σχετικές εξαγγελίες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από το πρωθυπουργικό γραφείο, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και μάλιστα ο πρωθυπουργός ρώτησε για την υγεία του Αρχιεπισκόπου ενώ ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει τα μέτρα με αυστηρότητα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το orthodoxiaagency.gr τα μέτρα που συζητήθηκαν αναμένεται να τεθούν στην επιτροπή λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφανθεί σχετικώς.
Η νέα πρόταση προβλέπει την παρουσία ενός πιστού ανά 15 τ.μ, με ανώτατο όριο τους 25 πιστούς (από 9) και τους 50 για τους Μητροπολιτικούς Ναούς (από 25). Επίσης, προτείνεται να είναι ανοικτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή, από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και για όλη τη διάρκεια των εορτών.

 Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για την συνάντηση Πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας»

Σχετικά Άρθρα

Το Υπουργείο Άμυνας απαντά στην προκλητική τουρκική ανακοίνωση για τις δηλώσεις Δένδια

otavoice

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα τρία μέτρα για τους καταναλωτές – Ποια τιμολόγια θα επιδοτηθούν

otavoice

Ο «εκλεκτός» του Τραμπ: Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς που επέλεξε για υποψήφιο αντιπρόεδρο

otavoice

Ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη η προετομασία για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

otavoice

Σουδάν: Έκκληση προς τον ΟΗΕ απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

otavoice

Μεντβέντεφ: Casus belli για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

otavoice