OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Βρετανία: Να μην εμβολιαστούν οι αλλεργικοί με το εμβόλιο Pfizer λέει η Ρυθμιστική Αρχή

Άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο Pfizer / BioNTech Covid, λένε οι ρυθμιστικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας..

Η οδηγία εκδόθηκε όταν σήμανε συναγερμός,  όταν δύο εργαζόμενοι στο NHS είχαν αλλεργικές αντιδράσεις την Τρίτη μετά τον εμβολιασμό τους.

Οι συμβουλές ισχύουν για όσους είχαν αντιδράσεις σε φάρμακα, τρόφιμα ή εμβόλια, ανέφερε η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα δύο άτομα είχαν μια αντίδραση λίγο μετά το νέο τρύπημα, τους παρείχαν θεραπεία και είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Όπως έγινε γνωστό  είχαν μια αναφυλακτοειδή αντίδραση – πολύ πιο ήπια από την αναφυλαξία – η οποία τείνει να περιλαμβάνει δερματικό εξάνθημα, δύσπνοια και μερικές φορές πτώση της αρτηριακής πίεσης. Και οι δύο εργαζόμενοι στο NHS έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργιών και έχουν μαζί τους στυλό αδρεναλίνης.

Ο καθηγητής Stephen Powis, διευθυντής ιατρικής του NHS στην Αγγλία, δήλωσε ότι και τα δύο άτομα αναρρώνουν καλά.

“Όπως είναι συνηθισμένο με τα νέα εμβόλια, το MHRA έχει συμβουλεύσει προληπτικά ότι άτομα με σημαντικό ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν λαμβάνουν αυτόν τον εμβολιασμό αφού δύο άτομα με ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων ανταποκρίθηκαν αρνητικά”, είπε.

Ο Δρ June Raine, επικεφαλής του MHRA, είπε ότι ήταν σωστό να κάνουμε αυτό το βήμα τώρα που “είχαμε αυτήν την εμπειρία”.

Αντιδράσεις όπως αυτό είναι ασυνήθιστες, αλλά συμβαίνουν με άλλα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ετήσιας γρίπης.

Παρόμοιες αντιδράσεις δεν παρατηρήθηκαν στις κλινικές δοκιμές για αυτό το φάρμακο στις οποίες εμβολιάστηκαν περισσότερα από 20.000 άτομα, αν και άτομα με ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα είχαν προσληφθεί.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εμβολιάστηκαν την Τρίτη σε νοσοκομειακές κλινικές την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του νέου Covid jab στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γιατροί «έτοιμοι να πάνε»

Εν τω μεταξύ, το NHS ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού θα διατεθεί για χειρουργικές επεμβάσεις GP από την επόμενη εβδομάδα.

Οι δόσεις αναμένεται να παραδοθούν σε περίπου 200 χειρουργικές επεμβάσεις GP για να τους επιτρέψουν να ξεκινήσουν την Τρίτη. Τα άτομα άνω των 80 θα προσκληθούν πρώτα.

Μόλις λάβουν τις πρώτες 200 πρακτικές GP, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε περισσότερες από 1.000 χειρουργικές επεμβάσεις – με κάθε τοπική περιοχή να έχει καθορισμένη τοποθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα προσκληθούν σε ένα κέντρο GP που δεν είναι συνηθισμένο.

Παρόμοιες ρυθμίσεις γίνονται στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς το εμβόλιο Pfizer απαιτεί δύο δόσεις

Ο Δρ Richard Vautrey, αρχηγός GP της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι οι γιατροί ήταν «έτοιμοι να πάνε».

“Έχουμε πλούσια εμπειρία στη χορήγηση εμβολίων – και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εκατομμύρια ανθρώπους την εβδομάδα. Εξαρτάται πραγματικά από την προσφορά και πόσο γρήγορα μπορούμε να πάρουμε τα χέρια μας σε αυτό.”

Το εμβόλιο δεν μπορεί ακόμα να ληφθεί σε οίκους φροντίδας ή σε ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι λόγω των αυστηρών κανόνων σχετικά με την αποθήκευση και τη διανομή του. Πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά κρύο χώρο αποθήκευσης μέχρι λίγες μέρες πριν από τη χρήση του, έτσι μόνο οι ασθενείς που μπορούν να μπουν στις χειρουργικές επεμβάσεις θα μπορούν να εμβολιαστούν αρχικά.

Το NHS ελπίζει να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με το πώς μπορεί να μετακινήσει το εμβόλιο σύντομα.

Το εμβόλιο θα παραδοθεί σε ιατρούς από το δίκτυο κέντρων νοσοκομείων που αποθηκεύουν το τρύπημα σε ειδικούς καταψύκτες.

Στη συνέχεια, θα έχουν τρεισήμισι ημέρες για να χρησιμοποιήσουν τις δόσεις τους, με κάθε κέντρο να λαμβάνει μια αρχική παράδοση 975 δόσεων.

Χιλιάδες ασθενείς εμβολιάστηκαν την Τρίτη σε νοσοκομειακές κλινικές – αυτό περιελάμβανε τα άτομα ηλικίας άνω των 80 και το NHS και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι 70 νοσοκομειακοί κόμβοι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει 800.000 δόσεις, αλλά μια άλλη παράδοση άνω του ενός εκατομμυρίου αναμένεται να αποσταλεί από το Βέλγιο την επόμενη εβδομάδα για να επιτρέψει το κοινοτικό πρόγραμμα να ξεκινήσει.

Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση ελπίζει να έχει παραδώσει συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις – αρκετά για 2,5 εκατομμύρια άτομα, καθώς χρειάζονται δύο δόσεις εμβολίου για πλήρη προστασία.

Πηγή BBC UK

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice