OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ: Προλαβαίνουν να καθαιρέσουν τον Τραμπ; Έχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία;

Μαχητικός και αρνούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την επίθεση των οπαδών του εναντίον του Καπιτωλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμετωπίζει σήμερα μια δεύτερη ιστορική διαδικασία για την παραπομπή του.

Μία εβδομάδα μετά τις βιαιότητες της 6ης Ιανουαρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Ουάσιγκτον, μια ψηφοφορία έχει προγραμματισθεί γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδας) στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κατηγορητήριο σε βάρος του.

Το κατηγορητήριο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από μεγάλο αριθμό Δημοκρατικών, οι οποίοι ελέγχουν την βουλή των αντιπροσώπων, και έχει αξιοσημείωτη υποστήριξη από λίγους Ρεπουμπλικάνους, αναμένεται να υιοθετηθεί εύκολα. Ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει έτσι σήμερα ο πρώτος στην Ιστορία που θα έχει παραπεμφθεί δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του.

Όμως αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί μιας και για να καθαιρεθεί ο Τραμπ απαιτούνται τα 2/3 της Γερουσίας. Αυτό σημαίνει πως 17 από τους 50 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών στην  Γερουσία, θα πρέπει να στηρίξουν την πρόταση καθαίρεσης. Τα “κουκιά” όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν και η περίπτωση καθαίρεσης του Τραμπ σε αυτή την φάση δείχνει απίθανο να συμβεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Αυτό φάνηκε και από την άρνηση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος Τραμπ έδειξε ωστόσο χθες πως παραμένει πεπεισμένος ότι κανένας δεν θα επισπεύσει την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος της θητείας του στις 20 Ιανουαρίου.

Από το Άλαμο του Τέξας, επιχείρησε να υιοθετήσει μια στάση λιγότερο επιθετική απ’ ό,τι την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για «ειρήνη και ηρεμία». Προσπάθησε επίσης να υποβαθμίσει τη διαδικασία σε βάρος του λέγοντας πως πρόκειται για έναν ελιγμό των Δημοκρατικών, ένα νέο «κυνήγι μαγισσών». ‘Αλώστε διαμήνυσε πως θα παραδώσει ομαλά την εξουσία στο Τζο Μπάιντεν.

Αρνήθηκε ο Πενς να θέσει σε εφαρμογή την 25η Τροπολογία 

Ο αντιπρόεδρος ο Μάικ Πενς, απέρριψε οριστικά την άλλη απειλή σε βάρος του Τραμπ, αρνούμενος να επικαλεσθεί την 25η τροπολογία του Συντάγματος που θα του επέτρεπε να αποπέμψει τον απερχόμενο πρόεδρο κηρύσσοντάς τον ανίκανο να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο Μάικ Πενς  δήλωσε ότι μια τέτοια διαδικασία θα πλήγωνε τις ΗΠΑ.

 «Δεν πιστεύω ότι αυτή η πορεία δράσης είναι προς το συμφέρον του έθνους μας ή ότι συμμορφώνεται προς το Σύνταγμά μας», ανέφερε ο κ. Πενς στην επιστολή, κρίνοντας πως εάν προχωρούσε θα δημιουργείτο «φρικτό προηγούμενο» από νομική άποψη.

Παρά την απόρριψη αυτή, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε μια, συμβολική πλέον, απόφαση, καλώντας τον να επικαλεσθεί την τροπολογία αυτή.

Ωστόσο, αν και η απόφαση αυτή δεν υποστηρίχθηκε παρά μόνο από δυο Ρεπουμπλικανούς, η παραπομπή υποθετικά θα μπορούσε να γίνει θετικά δεκτή από έναν μεγαλύτερο αριθμό μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει διαφανεί.

Ο ρόλος του Μιτς Μακόνελ και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών για το 2024

Μέχρι σήμερα μόνο πέντε γερουσιαστές έχουν ανακοινώσει, πως την υποστηρίζουν. Ανάμεσά τους η Λιζ Τσέινι, μία από τους επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. «Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς τον πρόεδρο», ανέφερε σε μια καυστική ανακοίνωσή της.  Την ίδια στάση έκανε γνωστό ότι θα κρατήσει ο Ρεπουμπλικανός  γερουσιαστής Άνταμ Κίνζινγκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως απέναντι στον Τραμπ θα σταθεί ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ μιας και κάποιοι βλέπουν μια πιθανή καθαίρεση ως ξεκαθάρισμα εσωτερικών λογαριασμών ενόψει των εκλογών το 2024. Στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικάνων δεν επιθυμούν μια νέα υποψηφιότητα Τραμπ και κάποια στελέχη βλέπουν την διαδικασία παραπομπής ως ευκαιρία πολιτικής εξόντωσης του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισχυρή Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, η Νάνσι Πελόσι, αποκάλυψε από την πλευρά της τα ονόματα της ομάδας της των «εισαγγελέων», στην οποία θα ανατεθεί να φέρει τον φάκελο ενώπιον της Γερουσίας, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία, για τη διεξαγωγή δίκης με αίτημα την καθαίρεση του προέδρου.

Πηγή πληρ: Dimitris Filippidis HELLAS FM Νέα Υόρκη

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice