OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Απειλές από Τουρκία: «Μπορεί να φύγουμε από τη συνθήκη του Μοντρέ»

Μια ακόμη βόμβα από την Τουρκία που βρίσκεται σε τροχιά μεγαλοιδεατισμού και ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με την μετατροπή της σε ένα ισλαμικό καθεστώς που φιλοδοξεί να εκφράσει το Ισλάμ και να αναγορευτεί σε εκπρόσωπο του. Όλα αυτά την ώρα που η ΕΕ χαϊδεύει τον Ερντογάν και αρνείται επιδεικτικά να πάρει άμεσα μέτρα που θα φρενάρουν τα σχέδια της Άγκυρας.

Η Τουρκία τις προηγούμενες μέρες αποσύρθηκε από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ τώρα ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Μουσταφά Σεντόπ δηλώνει ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποσυρθεί από τη συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει τι ισχύει για τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Να σημειώσουμε ότι το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα από αυτά που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Σύνοοδο που είναι σε εξέλιξη, ενώ φαίνεται ότι άλλαξε το κείμενο που αναφέρεται στο θέμα.

Η τοποθέτηση του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Μουσταφά Σεντόπ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί, αν θέλει, να αποσύρει την Τουρκία από τη συνθήκη του Μοντρέ με ένα απλό προεδρικό διάταγμα, κατά τον ίδιο τρόπο που έκανε και με τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από λίγες ημέρες.

Η συνθήκη του Μοντρέ καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά υπό ορισμένους όρους (να επιτρέπει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι των πολεμικών, εκτός αν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας). Προηγουμένως, η διέλευση των στενών ελεγχόταν από τις χώρες της Κοινωνίας των Εθνών (πρόδρομος του ΟΗΕ).

Σχετικά Άρθρα

Τραυματισμός συνοριοφύλακα στον Έβρο από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

otavoice

Μητσοτάκης: Ο Ελληνισμός δεν θα πάψει να αγωνίζεται μέχρι να επανενωθεί η Κύπρος

otavoice

Microsoft: Το ψηφιακό «βραχυκύκλωμα» επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows

otavoice

Υεμένη: Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο λιμάνι Χοντέιντα

otavoice

Πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας- Κοντά σε σπίτια οι φλόγες

otavoice

Πενήντα χρόνια από την εισβολή του «Αττίλα»

otavoice