OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πάνω από 120 ευρωβουλευτές ζητούν την απελευθέρωση των Αρμενίων κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν

Βρυξέλλες. Περισσότεροι από 120 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εννέα Ισπανών από πέντε πολιτικές ομάδες, έχουν αποστείλει κοινή επιστολή στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής, Charles Michel και Ursula von der Leyen, αντίστοιχα, την Τρίτη. να τους ζητήσουν να μεσολαβήσουν για τις Αρμενικές δυνάμεις που εξακολουθούν να κατέχουν το Αζερμπαϊτζάν.

Με ένα αντίγραφο στον ύπατο εκπρόσωπο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, η επιστολή  ζητά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να χρησιμοποιήσουν το πλήρες βάρος τους για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των κρατουμένων λόγω σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Το αίτημα προωθείται από τον επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους Γάλλους Φρανσουά-Χαβιέ Μπελάμι και τους Κύπριους ευρωβουλευτές Λούκας Φορλάς και τον Βούλγαρο Αντρέι Κοβάτσεφ, η επιστολή υπενθυμίζει ότι στη δήλωση τριμερούς εκεχειρίας , που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Νοεμβρίου 2020 μετά τη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τα μέρη συμφώνησαν να επιστρέψουν τους αιχμαλώτους πολέμου, κάτι που οι Αρμένιοι έκαναν «γρήγορα».

 

Αντίθετα, οι υπογράφοντες διαβεβαιώνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν “όχι μόνο συνεχίζει να κρατά τους Αρμένιους κρατούμενους, αλλά υπάρχει επίσης υποψία ότι πήρε νέους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων πολιτών, μετά το επίσημο τέλος των εχθροπραξιών”, και εκτιμούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 250 άτομα στους οποίους η χώρα αυτή δεν επιστρέφει επειδή θεωρούνται «τρομοκράτες».

“Η στάση του Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο συνιστά σοβαρή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου, αλλά και σε βαθιά αντίφαση με τους ισχυρισμούς του για πρόοδο προς την ομαλοποίηση και τη συμφιλίωση”, τονίζουν οι ευρωβουλευτές στην επιστολή τους προς τον Michel και τον Von der Leyen, με αντίγραφο προς τον Borrell.

Ισχυρίζονται ότι «άφθονα και αναμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία συσσωρεύονται σε πολλές περιπτώσεις σωματικής και ψυχολογικής ταπείνωσης και βασανιστηρίων που διαπράττονται από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον αιχμαλώτων πολέμου», συμπεριλαμβανομένων «συνοπτικών εκτελέσεων με πυροβόλα όπλα» και «αποκεφαλισμών κρατουμένων» .

Μια έκθεση του οργανισμού Human Rights Watch, που δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2021, καθώς και αρκετές αναφορές του Διαμεσολαβητή της Αρμενίας, απαριθμούν αυτές τις καταχρήσεις και τις περιγράφουν ως εγκλήματα πολέμου.

“Η ανοικοδόμηση της Αρμενίας απαιτεί την επιστροφή στο έδαφος της όλων των επιζώντων του πολέμου · είναι μια απόλυτη ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δεδομένου ότι “αυτή η χώρα, φίλος της Ευρώπης, έχει ήδη πληρώσει ένα πολύ υψηλό τίμημα σε αυτή τη σύγκρουση και πρέπει υποφέρετε από αυτήν την απάνθρωπη κατάσταση “, καταγγέλλουν τους ευρωπαίους νομοθέτες.

Για το λόγο αυτό, ζητούν από τους προέδρους της Επιτροπής και του Συμβουλίου (οι χώρες) να ενεργήσουν “ώστε η βία να μην επιστρέψει πάνω από το νόμο” και έτσι “αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη γειτονιά σας να μην γίνει τραγική προηγούμενο. ”

Διαφορετικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η σιωπή και η αδράνεια τους θα γίνουν ιστορική ευθύνη».

Οι Ισπανοί ευρωβουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή προς το παρόν είναι οι δημοφιλείς Esteban González Pons, Javier Zarzalejos και Isabel Benjumena. Jordi SOLÉ (ERC), Pernando Barrena (Bildu), Antoni Comín, Clara Ponsatí και Charles Puigdemont (JxCat) και η Μαργαρίτα ντε λα Πίζα (Vox).

Πηγή ElDiario.es

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice