OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Κρίσιμες εκλογές στην Αρμενία- Πασινιάν και Κοτσαριάν διεκδικούν την πρωτιά

Κρίσιμες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αρμενία σε ηλεκτρισμένο κλίμα απόρροια των γεγονότων που ακολούθησαν της εισβολής των Αζέρων στο Αρτσάχ και την συμφωνία που σύρθηκε η αρμενική πλευρά, παραχωρώντας σημαντικά εδάφη και οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων.

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε με τις κεντρικές εκδηλώσεις των δυο μεγάλων πολιτικών σχηματισμών του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλα Πασινιάν και του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δώσουν την μάχη για την πρώτη θέση.

Την Πέμπτη, στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν, χιλιάδες πολίτες  παρακολούθησαν την ομιλία του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν ταραχές στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Σήμερα σε μήνυμα του κάλεσε τους Αρμένιους να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί υπερήφανοι πολίτες της Δημοκρατίας της Αρμενίας,

Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι είστε δυνατοί. Γιατί το λέω; Επειδή το θέμα που κερδίζει τις εκλογές θα πρέπει να είναι ένα άτομο και αυτό το θέμα πρέπει να είναι ο πολίτης της Αρμενίας, γιατί η αρχική του επιλογή θα καταγράφεται σαφώς από τα τελικά πρωτόκολλα των εκλογών. Ελπίζω και είμαι σίγουρος ότι θα πάτε στα εκλογικά κέντρα, θα κάνετε την αποφασιστική σας επιλογή, θα λάβετε την αποφασιστική σας απόφαση και θα ανοίξετε μια νέα σελίδα για τη Δημοκρατία της Αρμενίας, ξεπερνώντας επιτέλους την πολιτική κρίση που έχει διαμορφωθεί στο παρελθόν επτά μήνες. Και ως εκ τούτου, η κλήση μου, το αίτημά μου είναι να πάω σίγουρα στα εκλογικά κέντρα και να κάνω μια επιλογή », είπε ο Νικόλ Πασινιάν.

Οι  προεκλογικές συγκεντρώσεις έκλεισαν σήμερα με την ομιλία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρόμπερτ Κοτσαριάν  στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν, σε μια μαζική πολιτική εκδήλωση παρουσία 20.000 ατόμων.

Στη σημερινή συγκέντρωση μετείχαν άτομα κάθε ηλικίας, κρατώντας σημαίες της Αρμενίας, της Ρωσίας και του πολιτικού σχηματισμού του 66χρονου Κοτσαριάν, ο οποίος κυβέρνησε την πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 1998 μέχρι το 2008. Ο συνασπισμός «Αρμενία» του οποίου ηγείται συγκεντρώνει ποσοστό 29% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται ελαφρά, στις δημοσκοπήσεις, του «Κοινωνικού Συμφώνου», του κόμματος του Πασινιάν.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sargsyan,  ενόψει της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης απεύθυνε μήνυμα στον Αρμενικό λαό και τους ζήτησε να ψηφίσουν ελεύθερα και δίκαια, μόνο με την συνείδηση τους.

«Αγαπητοί συμπατριώτες,

Η προεκλογική εκστρατεία τελείωσε.

Για περισσότερες από δέκα ημέρες, οι πολιτικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προγράμματα και τους στόχους που πρόκειται να υλοποιήσουν μετά τη λήψη των ψήφων σας.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν επίσης εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, προσβολών και απειλών. Υπήρξαν περιστατικά ασυμβίβαστα με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη ή φιγούρα που αγωνίζεται για τη δημοκρατία ή μιλά για δημοκρατία.

Είναι απαράδεκτο, απαράδεκτο και απολύτως καταδικάσιμο να διασχίσουμε όλα τα νομικά και ηθικά όρια, να επιδεινώσουμε την κατάσταση, και ακόμη περισσότερο, να υποκινήσουμε μίσος και εχθρότητα.

Καλώ όλα τα κόμματα και τα μπλοκ που συμμετέχουν στις εκλογές, και όλους τους υποψήφιους βουλευτές να είναι επιφυλακτικοί και συνετοί στις ενέργειές τους, να ζητήσουν περιορισμό στους συμπατριώτες και τους υποστηρικτές τους, να είναι ανεκτικοί και σεβαστοί, να μην παραβιάζουν τα ηθικά όρια για πολιτικούς σκοπούς .

Ζητώ από τα όργανα επιβολής του νόμου να αποτρέψουν αυστηρά οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου και του δικαιώματος, να είναι αμερόληπτα, να έχουν τη μέγιστη ευθύνη και να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο.

Αυτές οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια δύσκολη κατάσταση κρίσεων. είναι ζωτικής σημασίας για το κράτος και τους ανθρώπους μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Σήμερα είναι μια μέρα σιωπής. Και την Κυριακή 20 Ιουνίου, όλοι πρέπει να κάνουν την επιλογή τους.

Όποια και αν είναι η πολιτική δύναμη που προτιμάτε, και όποια και αν είναι η απόφασή σας, να θυμάστε ότι είναι μια απόφαση για χάρη της Πατρίδας, για χάρη του κράτους μας, για το μέλλον σας και για την οικογένειά σας.

Ψηφίστε δίκαια και ελεύθερα, και υπολογίστε μόνο και μόνο με τη συνείδησή σας.

Καλή τύχη και όλα τα καλύτερα… »

Σχετικά Άρθρα

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Ν. Χριστοδουλίδης

otavoice

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice