OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σκάνδαλο!!! Μαγαζί επιχειρηματικών ομίλων η ΡΑΕ, εξέδωσε απόφαση αδειοδότησης ανεμογεννητριών στη Βόρειο Εύβοια

Σε μαγαζί των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της ενέργειας έχει μετατραπεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ΡΑΕ , η οποία παρόλο το έγκλημα των 520.000 καμένων στρεμμάτων γης και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ανασυγκρότηση της Εύβοιας, προχώρησε εκ νέου στην έκδοση αδειοδότησης για αιολικό πάρκο στο όρος Τελέθριο στη Βόρειο Εύβοια. Είναι ένα μέρος σώθηκε από την πύρινη λαίλαπα και η ΡΑΕ δίνει βορά στους ενεργειακούς ομίλους.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος μπροστά στην κατακραυγή και στο διαφαινόμενο πολιτικό κόστος εξέδωσε μια απόφαση που αφού εκφράζει την “έκπληξη του”,  παίρνει πίσω τις ανεμογεννήτριες, ακυρώνοντας την πρωτοφανή και προκλητική πράξη της “ανεξάρτητης αρχής”. Να θυμίσουμε πως νομική σύμβουλος της ΡΑΕ είναι η σύζυγος του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, που λόγω της ιδιότητας της γνώριζε και προφανώς είχε το “πράσινο φως” από το Μέγαρο Μαξίμου.  Η ενέργεια της ΡΑΕ αποδεικνύει πως στο βάθος υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την Βόρεια Εύβοια, θέτει υπό αμφιβολία τις κυβερνητικές προθέσεις και τα σχέδια Μπένου και δικαιώνει όσους μιλάνε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

 

Τα μαζεύει άρον-άρον ο Υπουργός Περιβάλλοντος  και δηλώνει έκπληκτος 

Συγκεκριμένα, άρον – άρον και με νομοθετική ρύθμιση παίρνει πίσω το ΥΠΕΝ την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου για διάστημα 25 ετών στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στη Βόρεια Εύβοια.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θ. Δαγούμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας εκφράζει την (εκ των υστέρων και κατόπιν της έντονης αντίδρασης του δημάρχου Ιστιαίας, Γιάννη Κοντζιά), «έκπληξή του» για την απόφαση της ΡΑΕ για τις αδειοδοτήσεις, την οποία καλεί να ανακαλέσει. Η απόφαση μάλιστα ήρθε, ενώ η Επιτροπή Ανασυγκρότησης για τη βόρεια Εύβοια που έχει συσταθεί, δεν έχει ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες της αναφορικά με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής.

Παρόλα αυτά, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ, αδειοδοτήθηκε η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου που θα αποτελείτο από 13 ανεμογεννήτριες, διαμέτρου πτερωτής 71 μ., συνολικής ισχύος 29,9 MW.

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία κινητοποιήσεων εκ μέρους του δημάρχου της περιοχής, Γιάννη Κοντζιά, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την απόφαση της ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Τελέθριο «ακραία προκλητική» σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «Η βιασύνη προδίδει… Ο αγώνας θα είναι καθολικός και θα γίνει χωρίς εκπτώσεις μέχρι τέλους. Δεν θα λείπει κανείς και από αυτό το μέτωπο. Συντονιζόμαστε και ξεκινάμε. Η πρόσφατη καταστροφή ρήμαξε τον τόπο αλλά όχι τις αρχές μας. Είμαστε πλέον πιο δυνατοί. Όλοι ΜΑΖΙ θα νικήσουμε».

Να σημειωθεί ότι το Τελέθριο είναι το μοναδικό βουνό που διασώθηκε στην περιοχή από την πύρινη λαίλαπα του περασμένου Αυγούστου. Έχει υψόμετρο 970 μέτρα, ενώ η περιοχή, μαζί με τη Λιχάδα και Γιάλτρα, είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Στο Τελέθριο υπάρχουν πυκνόφυτα δάση με μεγάλη ποικιλία δέντρων, ρεματιές, φαράγγια και καταρράκτες.

Πηγή πληρ. stereaeconomy.gr

Σχετικά Άρθρα

Σκωτία: Ανακαλύφθηκε ναυάγιο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

otavoice

Ρωσία: Σεισμός 7,2 βαθμών στα ανοιχτά της Καμτσάτκα – Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσαν οι ΗΠΑ

otavoice

Ουκρανία: Η ασφάλεια στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια επιδεινώνεται

otavoice

Προελαύνουν οι Ουκρανοί σε ρωσικό έδαφος- Οργή της Μόσχας για την είσοδο δημοσιογράφων

otavoice

Φωτιά στους Φούρνους- Εκκένωση περιοχών- Άνεμοι 8 μποφόρ

otavoice

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα μετά τις συνομιλίες, πάνω από 40.000 οι νεκροί – Χαμάς: Ψευδαισθήσεις τα περί κατάπαυσης πυρός

otavoice