OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Πέθανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. Η κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά επιδεινώθηκε το βράδυ της Κυριακής και σύμφωνα με ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» απεβίωσε σήμερα στις 12.04 παρά τις προσπάθειες του γιατρών.

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ  και κόρη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά, εισήχθη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 12 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού και όπως έγινε γνωστό παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος.

 Η ανακοίνωση του Ευαγγελισμού για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε μία πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η ασθένεια την ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια. Είχε καταφέρει σε μία πρώτη φάση να κερδίσει τις πρώτες μάχες αλλά η ασθένεια επανήλθε. Με τη στάση της έδινε κουράγιο σε όσους πάσχουν από την ασθένεια.

Εθνικό Πένθος- Την Τετάρτη η κηδεία της- Θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα 

Την Τετάρτη θα τελεστή η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών στις 14.00 και αμέσως μετά η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σωρός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από της 10 πμ.

Παράλληλα Εθνικό Πένθος κηρύσσεται, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

 Το ΚΙΝΑΛ αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά: “Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας” 

“Με ανείπωτη θλίψη, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ αποχαιρετούν την Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Αυτήν την ώρα, τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την απώλεια. Η Φώφη Γεννηματά συνδέθηκε με τον λαϊκό κόσμο, τους προοδευτικούς πολίτες, με όσους αγωνίζονται και ονειρεύονται μια δίκαιη κοινωνία, μια καλύτερη Ελλάδα” αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

“Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη θα τιμήσουν και θα συνεχίσουν στο δρόμο της πολιτικής της παρακαταθήκης. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Διακόπτει τις εργασίες της η Βουλή 

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μετά την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, αποφάσισε τη διακοπή των εργασιών κοινοβουλευτικών ελέγχων και του νομοθετικού έργου. “Θα τιμήσουμε την μνήμη μια άξιας πολιτικού, γυναίκας και αφοσιωμένης μητέρας. Στα μάτια όλων μας ήταν φέρελπις” είπε.  

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν στη Βουλή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, ενώ στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά είχαν τοποθετηθεί λουλούδια…

Η Ζέφη Δημαδάμα αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον Realfm 97,8 σε έντονη συναισθηματική φόρτιση ανέφερε: “ζούμε δύσκολες ώρες”.

“Η Φώφη Γεννηματά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ευχαριστούμε για τη δύναμη, για την αγάπη μέχρι το τέλος, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήταν απίστευτη η εξέλιξη”.

“Υπήρξε μια ραγδαία επιδείνωση από προχθές σχεδόν, χθες ήταν ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Η κατάσταση δυστυχώς ήταν αιφνίδια, η όλη εξέλιξη για όλους. Και για τους οικείους της και για όλους. Ειλικρινά ευχαριστούμε για όλη τη στήριξη. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή” είπε συντετριμμένη.

Η Φώφη Γεννηματά διετέλεσε πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, είχε χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1964 στους Αμπελόκηπους της Αθήνας και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά , ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Η Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό και εντάχθηκε στην προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ.

Το 1986, έγινε μέλος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδα

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο.

Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιό.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

 «Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσω τον σπαραγμό μου. Αντίο Φώφη μας!» έγραψε ο Ανδρέας Λοβέρδος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

 

 «Αδυνατώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι έφυγε από κοντά μας» αναφέρει για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, ο Χάρης Καστανίδης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία»

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η Φώφη Γεννηματά πέρασε στην ιστορία. Αφήνοντας πίσω της μεγάλη προσφορά και μια σπουδαία παρακαταθήκη για το Κίνημά μας, αλλά και μια δημιουργική, αξιοπρεπή και γεμάτη ήθος πορεία στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας», σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης και προσθέτει:

«Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολλές μάχες στη ζωή της κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων που στο πρόσωπό της έβλεπαν μια γενναία πολιτικό, με καθαρές και έντιμες θέσεις που βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Ειδικά, για όλους εμάς που συμπορευτήκαμε μαζί της τα πιο δύσκολα χρόνια της Παράταξης, είναι μια ημέρα ανείπωτης θλίψης. Την αποχαιρετούμε με αγάπη. Η σκέψη μου σήμερα είναι στην οικογένειά της. Ελπίζω τα μηνύματα αγάπης και αναγνώρισης όλης της ελληνικής κοινωνίας να απαλύνουν έστω και λίγο τον πόνο τους».

Συγκλονισμένος επίσης ο Παύλος Γερουλάνος με την είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, ανέστειλε κάθε προεκλογική δραστηριότητα του.

“Κανείς μας δε μπορεί να πιστέψει τα νέα. Ήσουν, είσαι και θα είσαι δίπλα μας” έγραψε στο Facebook ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

“Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της”, έγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας στα social media.

 

«Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τονίζει ο Πρωθυπουργός «η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της. Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες».

«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά.

Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου», καταλήγει η δήλωση του πρωθυπουργού.

Σχετικά Άρθρα

Εξελίξεις στο Κυπριακό «βλέπει» ο Ν. Χριστοδουλίδης

otavoice

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice