OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στρατιωτική εισβολή των δολοφόνων Αζέρων, στην Αρμενία (βίντεο)

Νέα μεγάλη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν σε Αρμενικό έδαφος. Το εγκληματικό καθεστώς Αλίεφ συνεχίζει την τρομοκρατική δράση του κατά της Αρμενίας και την προσπάθεια γενοκτονίας του αρμενικού λαού.

Μετά την τελευταία απόπειρα εισβολής στις 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξακολουθούν να επιχειρούν να διασπάσουν  το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στο Σιουνίκ  σε ένα σημείο κομβικής σημασίας για τα ενεργειακά σχέδια Άγκυρας και Μπακού.

Η κατάσταση παραμένει, αυτή τη στιγμή, ακόμα πολύ τεταμένη με τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντούν στην εισβολή.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Armen Grigoryan, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα και «πρόσθετες ένοπλες δυνάμεις». Το αρμενικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει επιφυλακτικά μεγάλες υλικές απώλειες από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και 4 τραυματίες στρατιώτες από την αρμενική πλευρά, ενώ άλλες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ανακοίνωσαν 15 νεκρούς και 12 αιχμαλώτους από την αρμενική πλευρά.

Η Αρμενία σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ζήτησε την επέμβαση της Ρωσίας.

«Ο CSTO παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Γραμματεία δεν έχει λάβει επίσημα αίτηση από την αρμενική πλευρά. Πιστεύουμε ότι η σύγκρουση πρέπει να επιλυθεί μόνο ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά», είπε ο εκπρόσωπος Vladimir Zaynetdinov.

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Σουρέν Παπικιάν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγό Σεργκέι Σόιγκου, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.

Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών, ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας παρουσίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη βορειοανατολική κατεύθυνση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόκληση των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στις 16 Νοεμβρίου. Ο Suren Papikyan τόνισε ότι η εισβολή στις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων που αναφέρονται στην τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020 και θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την προθυμία να καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοι πολέμου και να λυθεί η κατάσταση.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας πραγματοποιεί συνάντηση με τους Πρέσβεις ξένων χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Αρμενία.

Με τον Γάλλο πρέσβη στην Αρμενία συναντήθηκε ο  γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Armen Grigoryan και τον ενημέρωσε για την επίεθση που δέχεται η χώρα.

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αρμενία, Λιν Τρέισι, σχολίασε την κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Απαντώντας σε ερώτημα του Armenian News-NEWS.am να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στη γραμμή επαφής, η Πρέσβης Tracy είπε τα εξής: «Προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση».

Βίνετο που δημοσιεύτηκε αποτυπώνει τις πολεμικές επιχειρήσεις των εισβολέων Αζέρων.

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε η κυβέρνηση της Αρμενίας.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ο Νικόλ Πασινιάν τόνισε ότι οι ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι παρά επιθετικότητα κατά του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Στην υπάρχουσα κατάσταση, ο Πρωθυπουργός τόνισε έντονα τη στρατηγική συνεργασία Αρμενίας-Ρωσίας.

Επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της αρμενικής πλευράς στις τριμερείς δηλώσεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση μετά από επαφές που είχε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αρμένιο Πρωθυπουργό και τον Αζέρο Αλίεφ, υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

otavoice