OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

ΗΠΑ-Ρωσία χαιρετίζουν τις δηλώσεις Αρμενίας και Τουρκίας, για το διορισμό ειδικών απεσταλμένων για διάλογο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την υποστήριξή του στις διαδικασίες που στοχεύουν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας.

«Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε σθεναρά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας για το διορισμό Ειδικών Απεσταλμένων για να συζητήσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης», ανέφερε στο Twitter.

«Υποθέτουμε ότι η εξομάλυνση των αρμενιοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλει στη βελτίωση της γενικής κατάστασης στην περιοχή, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ατμόσφαιρας γειτονίας, εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης στην περιοχή και μεταξύ των λαών. Από αυτό το σημείο άποψη, χαιρετίζουμε την πρόσφατη προθυμία της Άγκυρας και του Ερεβάν να ξεκινήσουν διμερή διάλογο για να συζητηθεί η εξομάλυνση των σχέσεων», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου.

Όσον αφορά τον διορισμό εκπροσώπων από τις δύο χώρες, η Ζαχάροβα είπε ότι ήταν ένα λογικό, λογικό βήμα.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με κάθε μέσο», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Η Άγκυρα όρισε σήμερα ένα πρώην πρεσβευτή ως ειδικό απεσταλμένο για να εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Με την άδεια του προέδρου, ο πρώην πρεσβευτής μας στην Ουάσινγκτον Σερντάρ Κιλίτς θα οριστεί επίσημα ειδικός απεσταλμένος”, δήλωσε ο υπουργός στην τηλεόραση.

Ο Κιλίτς διετέλεσε προηγουμένως ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας στην Ιαπωνία και στον Λίβανο.

Τουρκικές και αρμενικές αεροπορικές εταιρίες κατέθεσαν αιτήσεις για πτήσεις τσάρτερ μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Μεταφορών θα αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα και νέες πληροφορίες θα υπάρχουν μέσα στις επόμενες ημέρες όσον αφορά τις εταιρίες που θα μπορούν να λειτουργούν, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. Τα βήματα προς μια εξομάλυνση θα συνεχιστούν, δήλωσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι η Αρμενία ήταν πάντα και παραμένει έτοιμη για τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις, η οποία κατοχυρώνεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αρμενίας. Από την άποψη αυτή, αξιολογούμε θετικά τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας για τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την εξομάλυνση των σχέσεων και επιβεβαιώνουμε ότι και η αρμενική πλευρά θα ορίσει ειδικό εκπρόσωπο για τον διάλογο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί πως η  Αρμενία και η Τουρκία ουδέποτε σύναψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Τα κοινά τους σύνορα είναι κλειστά από τη δεκαετία του 1990.

Η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τη μαζική σφαγή των Αρμενίων (1915-1916) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι επρόκειτο για γενοκτονία. Επίσης υποστήριξε ενεργά την πρόσφατη εισβολή των Αζέρων στο Αρτσάχ,  μεταφέροντας ισλαμιστές μισθοφόρους και παρέχοντας στρατιωτική βοήθεια.

Σχετικά Άρθρα

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων

otavoice

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει το ίδρυμα του Τζορτζ Κλούνεϊ

otavoice

Μ. Ανατολή: «Τελευταία ευκαιρία» συνομιλιών, προειδοποιεί ο Μπλίνκεν

otavoice

Ρωσική Άπω Ανατολή: Ηφαίστειο εξερράγη μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ

otavoice

Mpox: Μάλλον απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία

otavoice

Σιβηρία: Μαίνονται 31 δασικές πυρκαγιές – Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνονται από κατασκηνώσεις

otavoice