OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Νιού Τζέρσεϊ: Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνήθηκαν να δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού για να εισέλθουν στην αίθουσα

Αναταραχή και σύγχυση ξέσπασε στις αίθουσες έξω από τη Συνέλευση του Νιου Τζέρσεϊ την Πέμπτη, καθώς αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αψήφησαν μια νέα απαίτηση να αποδείξουν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 ή ένα αρνητικό τεστ και τους εμπόδισαν οι κρατικοί στρατιώτες – έστω και για λίγο – να εισέλθουν στην περίτεχνη αίθουσα.

Ώρες αργότερα, ένα πολιτειακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο έδωσε μια νίκη στους Ρεπουμπλικάνους που είχαν μήνυση για να μπλοκάρουν την απαίτηση απόδειξης εμβολιασμού, εγκρίνοντας την αίτηση του GOP για αναστολή της διάταξης και ορίζοντας μια πιθανή ημερομηνία ακρόασης για αργότερα αυτόν τον μήνα. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι επιπτώσεις θα είχε η απόφαση στην απαίτηση.

Πριν από την ψηφοφορία της Πέμπτης, τουλάχιστον 10 Ρεπουμπλικάνοι κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα της Συνέλευσης την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαίτηση εμβολίου.

Τους σταμάτησαν ένστολοι στρατιώτες για περίπου 10 λεπτά προτού τελικά εισέλθουν χωρίς να δείξουν καμία απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. Οι στρατιώτες που βρίσκονταν στην πόρτα αρνήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις.

«Δεν έχετε δικαίωμα να μας σταματήσετε», είπε το μέλος της Συνέλευσης Έρικ Πέτερσον. “Το βλέπετε αυτό; Το βλέπετε αυτό, παιδιά; Μας απαγορεύουν την είσοδο στο σπίτι μας.”

“Αυτή είναι η Αμερική!” Το μέλος της συνέλευσης Hal Wirths πρόσθεσε. Οι νομοθέτες συνέκριναν την κατάσταση με κάτι που μπορεί να συμβεί σε μια δικτατορία.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συνέλευσης Craig Coughlin το χαρακτήρισε «κολοσσιαία αποτυχία ασφάλειας» σε μια ομιλία από το βήμα που επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας ότι άνθρωποι σε όλη την πολιτεία έχουν κάνει παρόμοιες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είπε ότι ήταν εξοργισμένος.

«Είκοσι οκτώ μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της μειονότητας δεν μπόρεσαν να μπουν στον κόπο να επιδείξουν κοινή ευπρέπεια και ανθρωπιά, επειδή θα προτιμούσαν να έχουν μερικά λεπτά στις τηλεοπτικές ειδήσεις», είπε ο Coughlin.

Η οθόνη ξεδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης ψηφοφορίας της περιόδου lame duck, του χρονικού πλαισίου μεταξύ των εκλογών του Νοεμβρίου και της έναρξης του νέου νομοθετικού σώματος τον Ιανουάριο. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι νομοθέτες συγκεντρώθηκαν για να ψηφίσουν μετά την απαίτηση όποιος εισέρχεται στο συγκρότημα του κρατιδίου να παρουσιάζει αρνητικό τεστ ή απόδειξη εμβολιασμού.

Τραπέζια με αξιωματούχους που έλεγχαν έγγραφα είχαν στηθεί στις εισόδους γύρω από το συγκρότημα, αφίσες που ανακοίνωναν τη νέα πολιτική στέκονταν σε καβαλέτα και κρατικοί στρατιώτες στριμώχνονταν επίσης γύρω από το κτίριο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που αψήφησαν τον κανόνα είπαν ότι ήταν ανεφάρμοστος, υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε το πολιτειακό σύνταγμα.

“Είναι άδικη και εντελώς μεροληπτική πολιτική. Ουσιαστικά δημιουργούν δύο κατηγορίες ανθρώπων, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους”, είπε ο Μπέργκεν.

Άλλοι όμως το τήρησαν απρόθυμα. Η γερουσιαστής της πολιτείας GOP Holly Schepisi πρόσφερε την κάρτα εμβολιασμού της στους στρατιώτες.

«Ξέρω ότι απλώς κάνεις τη δουλειά σου», είπε προτού αποκαλέσει την απαίτηση υποτιμητικό όρο.

Αργά την Πέμπτη, η δικαστής Allison Accurso του Εφετείου εξέδωσε μια σύντομη διαταγή με την οποία αποδέχτηκε την αίτηση του GOP σε μια αγωγή με στόχο την παύση της παραγγελίας. Η απόφαση του δικαστή ορίζει μια πιθανή ημερομηνία ακρόασης στις 13 Δεκεμβρίου, και ενώ επιτρέπει την εκδίκαση της αγωγής, δεν εξετάζει τα υποκείμενα επιχειρήματα της υπόθεσης.

Ένα μήνυμα που ζητούσε σχολιασμό αφέθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, το οποίο θα εκπροσωπήσει τη μεικτή νομοθετική επιτροπή που έθεσε την απαίτηση.

Ο Kevin Drennan, ο πρόεδρος της επιτροπής, αρνήθηκε μέσω εκπροσώπου να σχολιάσει τη μήνυση νωρίτερα την Πέμπτη.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Φιλ Μέρφι έχει θεσπίσει παρόμοιες απαιτήσεις για τους κρατικούς υπαλλήλους. Τη Δευτέρα, κατήγγειλε την αντίθεση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στον κανόνα του κράτους ως «απερίσκεπτη».

Η διαφωνία έρχεται καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου που αντιτίθενται στους κανόνες εμβολιασμού του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Κογκρέσο είναι έτοιμοι να σταματήσουν ένα νομοσχέδιο χρηματοδότησης που πρέπει να περάσει. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιδιώξει τις απαιτήσεις εμβολίων για πολλές ομάδες εργαζομένων, αλλά η προσπάθεια αντιμετωπίζει τη μία οπισθοδρόμηση μετά την άλλη σε νομικές υποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

otavoice