OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Αποσύρονται οι ΗΠΑ από την κατασκευή του EastMed- Άδειασμα που ευνοεί την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν πλέον την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, καθώς το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον εστιάζεται στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αμερικανική μεταστροφή ως προς το έργο του αγωγού ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή non paper του State Department, το οποίο γνωστοποιήθηκε προ ημερών, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε με διευκρινιστικές δηλώσεις ερωτηθείς σχετικά από Έλληνες ανταποκριτές.

Έτσι ένα σχέδιο, στο οποίο είχαν επενδύσει την ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις,  οι Ηνωμένες Πολιτείες το δυναμιτίζουν και το καθιστούν αμφίβολο, αλλάζοντας τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις νέες δηλώσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη διασύνδεση της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εμβάθυνση των περιφερειακών σχέσεων και στην προώθηση των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση, η οποία υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν έργα όπως ο Euroafrica Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδος) και ο Euroasia (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας). Τέτοια έργα μπορούν όχι μόνο να συνδέσουν ζωτικές ενεργειακές αγορές αλλά μπορούν επίσης να προετοιμάσουν την περιοχή για την ενεργειακή μετάβαση, ανέφερε η δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2020 Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος θεωρείται έργο κοινού ενδιαφέροντος για τις ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης. Ο αγωγός στοχεύει να μεταφέρει 9 έως 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τα υπεράκτια πεδία της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Κρήτη, την ηπειρωτική Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην αρχική του μορφή το έργο έχει σχεδιαστεί να έχει μήκος 1900 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από την Κύπρο και θα κατευθύνεται προς την Κρήτη και στη συνέχεια προς την ηπειρωτική Ελλάδα, διερχόμενο υποθαλάσσια σε βάθος έως και 3 χιλιομέτρων. Η χωρητικότητά του θα είναι περί τα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, ενώ με την παράλληλη κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών προς τη Βουλγαρία (IGB), την Αλβανία (IAP) και την Ιταλία (ITGI) θα είναι εφικτή η περαιτέρω διάχυση των ποσοτήτων αερίου της Μεσογείου στη βαλκανική ενδοχώρα και στην ιταλική αγορά.

Η διαδρομή του αγωγού στο θαλάσσιο τμήμα της έχει χαραχτεί εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και της περιοχής της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ. Πιο συγκεκριμένα η διαδρομή του αγωγού περιλαμβάνει: Ένα υποθαλάσσιο τμήμα μήκους 200 χιλιομέτρων από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρου.

Οι Αμερικανοί με την απόρριψη του East Med, όχι απλά κρατούν ίσες αποστάσεις για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, επικροτούν και τις τoυρκικές αιτιάσεις για την ενέργεια και την επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο.  Βέβαια αυτό είναι σύνηθες στην πολιτική των Η.Π.Α έναντι των συμμαχιών που συμφωνούν και το έχουν αποδείξει έμπρακτα και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο για το άλλο μέλος της συμφωνίας τους. Γνωστά τα παραδείγματα με Σύρους, Αφγανούς, Κούρδους, Λίβυους.

Έτσι αφού με πολύ εύκολο τρόπο οι Η.Π.Α, στις διαπραγματεύσεις που έκαναν με την Ελλάδα, έλαβαν νέες βάσεις και νέες διευκολύνσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αντάλλαγμα, μετέτρεψαν τη χώρα μας σε κύριο αντιρωσικό βραχίονα, μετά τη Ρουμανία στην περιοχή της Θράκης και στη συνέχεια μας αδειάζουν μεγαλοπρεπώς.
Η κυβέρνηση φέρει βαριά την ευθύνη, αφού προχώρησε αφελώς σε συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι η τελευταία δεν θα κάνει αποδεκτές τις τουρκικές θέσεις και μάλιστα σε ένα πολύ καίριο ζήτημα, όπως η κατασκευή του του αγωγού EastMed, που έχει να κάνει με την αλλαγή μιας ολόκληρης πολιτικής που αφορά σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Όμως τα συμφέροντα άλλαξαν. Το μαρτυρούν αυτό η κλιμάκωση του νέου ψυχρού πολέμου απέναντι στη Ρωσία και την (έχουσα μεγάλες επενδυτικές φιλοδοξίες για τη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο) Κίνα, οι κάθε είδους απόπειρες επανασυμφιλίωσης μεταξύ αντιμαχόμενων μεσανατολικών κρατών, στο φόντο της σχετικής αποστασιοποίησης των ΗΠΑ από τα ζητήματα της περιοχής, καθώς και η επάνοδος στην αγκαλιά της Δύσης του πιεζόμενου οικονομικά και πολιτικά στο εσωτερικό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με τον ρόλο που διεκδικεί στην Ουκρανία, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία ρισκάρει την πλήρη αποξένωσή του από τη Μόσχα.

Δεν έγιναν για το τίποτε οι δύο συναντήσεις δια ζώσης πέρσι, καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις αρχές του νέου έτους οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή η πρόσφατη αμερικανική περιοδεία του εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν…  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αλλαγή στάσης διακριτικά αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες στην ανατολική Μεσόγειο κατά παράκαμψη της Τουρκίας και των συμφερόντων της.

Μην ξεχνάμε την σταθερή στάση του ΝΑΤΟ για τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην Βοεριοατλαντική συμμαχία. Μην μας κάνει λοιπόν καμιά έκπληξη να δούμε στην συνέχεια ο Ερντογάν να γίνεται το καλό παιδί της Δύσης, έχοντας καταφέρει να επεκτείνει και να θεμελιώσει τις αμφισβητήσεις του κατά της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή πληρ. capital

 

Σχετικά Άρθρα

Δέκα ερωταπαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα νέα μέτρα στήριξης

otavoice

Έξι βουλευτές υποψήφιοι στην εκλογή νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

otavoice

Μπάιντεν: Θα εξέταζα να αποσυρθώ, εάν προέκυπτε ιατρικό πρόβλημα

otavoice

Γιατί η δήμαρχος του Παρισιού βούτηξε στον Σηκουάνα

otavoice

Φωτιά στο Σοφικό: Φόβοι για αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

otavoice

Ρ. Μέτσολα: Οι προκλήσεις της Κύπρου είναι προκλήσεις της ΕΕ

otavoice