OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Μητσοτάκης: Αντί να μειώσει το ΦΠΑ, ανακοίνωσε μείωση στον ΕΝΦΙΑ 13%

Αντί να χτυπήσει την ακρίβεια με το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτει τον ΦΠΑ, ειδικά στα αγαθά πρώτης ανάγκης, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανακοινώσει την μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ. Μετά το φιάσκο και την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία “Ελπίς” επιχειρεί να δείξει κοινωνική ευαισθησία αλλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Ήδη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ που κυμαίνεται στα βασικά αγαθά από 3-5%. Στην Ελλάδα παραμένει σε διψήφιο νούμερο διευρύνοντας το μέγεθος της ακρίβειας. Γιατί αυξάνοντας τις τιμές, αυξάνεται και ο ΦΠΑ και κατά συνέπεια ο πολίτης καλείται να πληρώσει στο κράτος ένα σημαντικό τίμημα. Ένα κράτος που υποτίθεται ότι προσπαθεί να περιορίσει την αλματώδη αύξηση των τιμών αλλά που τελικά την χρησιμοποιεί για να αυξάνει τα έσοδα του.

Έτσι η πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και η σημερινή ανακοίνωση για μείωση του ΕΝΦΙΑ εξανεμίζονται από την αφαίμαξη της άμεσης φορολογίας μέσω της καθημερινότητας. Άλλωστε η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι ένα μέτρο που κυρίως ευνοεί τους έχοντες και κατέχοντες, δεν απευθύνεται στα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά τα οποία βλέπουν καθημερινά να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη επιβίωσης.

Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να βαφτίσει σαν μια κοινωνική παροχή που παρεμβαίνει στην ακρίβεια και  τόνισε ότι “η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022”. Ποιοι όμως εννοούνται; Αυτοί που έχουν ένα σπιτάκι και θα γλυτώσουν ψίχουλα ή αυτοί που έχουν μεγάλες περιουσίες;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων επικαλέστηκε την διεθνή συγκυρία αλλά δεν υιοθέτησε την πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών με την δραστική μείωση του ΦΠΑ και υποστήριξε ότι “νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού” και πρόσθεσε:

“Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμη μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιο για την ακίνητη περιουσία παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε 10 δόσεις θα μπορεί να εξοφληθεί ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την μεταρρύθμιση αλλάζει δραστικά η δομή του φόρου, καθώς:

– αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές,

– εντάσσονται νέες περιοχές,

– επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων,

– μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και

-ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος.

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας ενάντια στο νομοσχέδιο για Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση

otavoice

Αλλεπάλληλοι και μυστηριώδεις εκτροχιασμοί τρένων στη Ρωσία

otavoice