OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Προκαλεί ο τούρκος Dj: “Με το βίντεο κλιπ κάναμε γνωστή την Παναγία Σουμελά”

“Με το βίντεο κλιπ κάναμε γνωστή την Παναγία Σουμελά”, δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Dj για το πάρτι “μαστούρας” που έστησε  στην Παναγία Σουμελά. Ένα εμβληματικό μνημείο της Ορθοδοξίας, με παγκόσμια ακτινοβολία έγινε γνωστό από ένα Dj παντελώς άγνωστο, που είναι εμφανή η άγνοια του τι σημαίνει Παναγία Σουμελά, την ιερότητα του χώρου και πόσο γνωστή και σημαντική  είναι σε εκατοντάδες εκατομμύρια Ορθοδόξους.

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγες μέρες, γυρίστηκε βίντεο κλιπ στην ιστορική τοποθεσία της Παναγίας Σουμελά με ηλεκτρονική μουσική και πλήθος κόσμου να χορεύει. Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και καμπάνες του ιστορικού μνημείου για μουσική υπόκρουση.

Ο τούρκος DJ ισχυρίζεται ότι πήρε τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές για τα γυρίσματα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τις υπηρεσίες που φέρονται να έδωσαν το πράσινο φως για μια τέτοια πρόκληση σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο DJ που οργάνωσε το γύρισμα του βίντεο κλιπ ονομάζεται Αχμέτ Σετερτζί και δήλωσε ότι στόχος του ήταν να κάνει την Παναγία Σουμελά γνωστή σε όλο τον κόσμο, καθώς το βίντεο κλιπ τους έχει ήδη πάνω από 20 εκατομμύρια views. «Ο σκοπός του σχεδίου για τη Σουμελά είναι να την κάνουμε γνωστή στον κόσμο με μια διαφορετική ματιά και μέσω της ενέργειας της μουσικής κι αυτό το έκανα με αυτό που κάνω καλά. Με τη μουσική. Και στον κόσμο και στη χώρα μας υπάρχουν τέτοια παραδείγματα», δήλωσε ο Dj.

Η αντίδραση του  Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή «της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς», από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Υπουργείο Πολιτισμού: Δεν δώσαμε άδεια

Είναι γνωστό ότι η αρχαία Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά το υποστηρίζει δεν έδωσε εκείνο την άδεια και έρευνα για το γεγονός.  Όπως έγινε γνωστό, στο “στόχαστρο” βρίσκονται τα στελέχη του Διοικητηρίου και της Επαρχιακής Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού, οι οποίοι επέτρεψαν το γύρισμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων (TİSAD) Murat Çavga εξέφρασε την αντίδρασή του. “Μια στιγμή που ο εγκέφαλός μας “καίγεται”. Η δημόσια συνείδηση ​​δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν γιατί δόθηκε αυτή η άδεια. Ποια θα είναι η χρησιμότητα αυτής της ντίσκο ψυχαγωγίας σε μια δομή όπου το κράτος μας επιτρέπει 1 ημέρα λατρείας το χρόνο;” τόνισε.

 

Σχετικά Άρθρα

CNN: Οι ψευδείς ισχυρισμοί Μπάιντεν και τα νέα λεκτικά ολισθήματα

otavoice

Δολοφονικό ισραηλινό πλήγμα με δεκάδες νεκρούς και 289 τραυματίες στην Χαν Γιουνίς

otavoice

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

otavoice

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας

otavoice

Τα 7 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε αυτός που προκαλεί εντάσεις και καβγάδες στην οικογένειά σας

otavoice

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 13 τραυματίες από τα ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

otavoice