OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα- Κεντρικό σύνθημα: «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει»

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα ολόκληρη η χώρα. Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την αύξηση των μισθών, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Σε απόγνωση εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που πέρα από την διεθνή συγκυρία, τροφοδοτείται από την κυβερνητική απραξία και ιδεοληψία. Όλα για τους αριθμούς σύμφωνα με τα όσα είπε επανειλημμένως ο πρωθυπουργός. Δεν θα θυσιάσω για τίποτα την ανάπτυξη είπε χαρακτηριστικά, αλλά ποια ανάπτυξη εννοεί;

Το συλλαλητήριο της Αθήνας ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Με κεντρικό πυρήνα διεκδίκησης, την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, τους επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, λέμε στοπ στις αέναες επιβαρύνσεις που μας επιβάλλονται και ροκανίζουν τις ζωές μας, σε μια εποχή, μάλιστα, που υποτίθεται ότι «αλλάξαμε σελίδα» και βρισκόμαστε σε καθεστώς εκτός μνημονίου» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Η ΑΔΕΔΥ ζητάει μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή  η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης  από μέλη του ΕΚΘ, της ΕΔΟΘ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, από μέλη του ΠΑΜΕ και εργατικών σωματείων της πόλης με αφορμή την πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ για σήμερα, 6 Απριλίου. Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν και διανομείς στον χώρο της εστίασης, καθώς και μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Η διαμαρτυρία είχε κεντρικό μήνυμα τις ανατιμήσεις των προϊόντων και την γενικότερη ακρίβεια στην αγορά.

 Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία 

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), μηχανικοί, διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δικηγόροι, αλλά και η ΕΣΗΕΑ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συμμετέχουν στην απεργία. Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Στην απεργία συμμετέχουν όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ως εκ τούτου χειρόφρενο «τραβάνε» μετρό, τραμ και τρένα. Τα μπλε λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Τις στάσεις εργασίας εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διεκδικώντας αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Επεισόδια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα έξω από την πύλη 11 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μεταξύ Αστυνομίας και μελών του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων, ομάδα του ΠΑΜΕ επιχείρησε να περάσει στο εσωτερικό του λιμανιού.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους διαδηλωτές. Ακολούθησε ένταση και για την απώθηση του συγκεντρωμένου πλήθους, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά της ύπαρξης νατοϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα και κατά του πολέμου.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο στην αχαϊκή πρωτεύουσα. Η πορεία στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας της ΓΣΕΕ πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ ιδιαίτερο τόνο έδωσαν οι διανομείς με τα μηχανάκια τους.

Πηγή πληρ-φωτο-βιντεο:  thestival.gr/thebest.gr

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης – Ήχησε το 112

otavoice

Live από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εκλογή Πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

otavoice

Παράταση του καύσωνα έως την Κυριακή με 40άρια

otavoice

Αποχώρησε με αιχμές ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σοφικό Κορινθίας

otavoice

Κλειστοί όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι από 12:00 έως 17:00 λόγω καύσωνα

otavoice