OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Χαμόγελο του Παιδιού: “Η κυβέρνηση μας βάζει λουκέτο” – Σφοδρό κύμα αντιδράσεων

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι με κυβερνητική παρέμβαση τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το οικοδόμημα του “Χαμόγελο του Παιδιού”, που αποτελεί ότι πιο δυναμικό και υγιές στην ελληνική κοινωνία για τα παιδιά που δεν έχουν την θαλπωρή και τη προστασία μιας οικογένειας. Στα 27 χρόνια λειτουργίας του, έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά και το έργο που έχει παράξει είναι μοναδικό για τη χώρα.

Είκοσι επτά χρόνια, στη μνήμη του παιδιού του, ο Κώστας Γιαννόπουλος  έδωσε και δίνει ένα τεράστιο αγώνα.

Με λουκέτα απειλούνται τα σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά το νέο πλαίσιο λειτουργίας δομών για παιδιά από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η παραπάνω εξέλιξη έχει προκαλέσει κύμα σφοδρών αντιδράσεων ακόμα και στα social media, ενώ ο πρόεδρος του Οργανισμού εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου.

«Συγκεκριμένα άρθρα της Υπουργικής Απόφασης και του Νόμου 4921/2022 ουσιαστικά μεθοδεύουν σήμερα το κλείσιμο των Σπιτιών Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού και άμεσα των Σπιτιών Μόνιμης διαβίωσης, καθώς και άλλων χώρων ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα» αναφέρουν – μεταξύ άλλων – από το Χαμόγελο του Παιδιού. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Οργανισμού κατηγόρησε ευθέως την υφυπουργό, Δόμνα Μιχαηλίδου για προσπάθεια «διάλυσης μίας οικογένειας»

Την Δευτέρα (16.05.2022) το «Χαμόγελο του Παιδιού» παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας πώς η εν λόγω Υπουργική Απόφαση επηρεάζει τη λειτουργία των σπιτιών του Οργανισμού. Αναλύθηκαν οι τραγικές επιπτώσεις, ενώ τοποθετήθηκαν ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν σε αυτές τις δομές, αλλά και έγκριτοι επιστήμονες.

Το πρωί της Τρίτης (17.05.2022) ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος μίλησε στον ΑΝΤ1, επαναλαμβάνοντας επί της ουσίας όσα ειπώθηκαν και στην συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε με έκπληξη στις προβλεπόμενες «ποινές σύλληψης του υπεύθυνου του φορέα και φυλάκισης του από 1 έως 5 χρόνια, αλλαγή του ΔΣ του φορέα και το δικαίωμα σε υφυπουργό να ορίζει νέο ΔΣ», τονίζοντας «ζητάω από τον πρωθυπουργό να με δει και να περιχαρακώσει το «Χαμόγελο» από την κάθε κ. Μιχαηλίδου».

Ο κ. Γιαννόπουλος υποστήριξε ότι «βάσει της απόφασης, έχει δικαίωμα υπουργός ή υφυπουργός να αλλάξει το ΔΣ άρα αν γίνει κάτι σε ένα σπίτι και δεν πληροί αυτά που ορίζουν, αλλάζει τη λειτουργία του ιδιωτικού φορέα. Αυτό που θέλει να αλλάξει καταρχάς είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας που δεν έχουν σχέση με την ιδρυματοποίηση γιατί τα παιδιά ζουν με την οικογένειά τους και εμείς στηρίζουμε τα παιδιά και την οικογένειά τους. Αυτά τα σπίτια το προηγούμενο διάστημα βγήκε και είπε ότι θα τα θεσμοθετήσει. Όχι μόνο δεν τα θεσμοθέτησε, αλλά αν αυτή τη στιγμή δεν τα κλείσω ως υπεύθυνος θα έρθουν να με συλλάβουν και θα πληρώσουμε και 100.000 πρόστιμο και αν θέλει μπορεί να αλλάξει όλο το ΔΣ που σημαίνει ότι κλείνει όλο το «Χαμόγελο». Μπορείτε να φανταστείτε ένα ΔΣ που αποτελείται από έμπειρους και σοβαρούς ανθρώπους να αλλάξει και να βάλουν τίποτα καρεκλοκένταυρους και κομματικούς και να χαλάσει ό, τι ωραιότερο υπάρχει σε αυτή τη χώρα; Δεν αντέχεται αυτό».

Όπως εξήγησε, «εμείς δεν χτίζουμε σπίτια, δεχόμασταν προσφορές και δωρεές και έτσι έχουμε σπίτια μέσα στη γειτονιά, στο χωριό που έχουν ελεγχθεί από τους αρμοδίους».

Ο κ. Γιαννόπουλος συμπλήρωσε ότι «έχουμε κάνει προτάσεις όλο αυτό το διάστημα στην κα Μιχαηλίδου. Η τροπολογία έγινε fast track, δεν πήγε στη Βουλή γι’ αυτό χτυπιούνται όλοι οι νομικοί, καθώς βγήκε μια απόφαση που δεν στηρίζεται σε κάποιον νόμο. Με μαθηματική ακρίβεια αν θελήσει η κα Μιχαηλίδου κλείνει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μορφή τσουνάμι πήραν  οι αντιδράσεις στα social media , ενώ από χθες το «#χαμογελο_του_παιδιου» είναι πρώτο trend στο Twitter. Μάλιστα το «Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει και σχετικό ψήφισμα.

Αυτή είναι η υπουργός που “βάζει λουκέτο” στο Χαμόγελο του Παιδιού

 «Κανείς δεν κλείνει, αλλά κανείς δεν μένει και χωρίς κανόνες» απαντά η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλο τόνισε ότι «είδαμε πόσο χρειάζονται ενιαίοι κανόνες στις δομές παιδικής προστασίας. Δεν νοείται να έχουμε για παράδειγμα βρέφη σε μια δομή χωρίς βρεφοκόμους, δεν νοείται να έχουμε πολύ μεγάλες δομές πάνω από 20 παιδιά. Θέλουμε να έχουμε ευέλικτες δομές και κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, να έχουμε συμβεβλημένους γιατρούς… Βάλαμε κανόνες. Όχι μόνοι μας, αλλά μαζί με ειδικούς της παιδικής προστασίας (με τη UNISEF, με τον Συνήγορο του Πολίτη, με τα Παιδικά Χωριά SOS). Και είπαμε δίνουμε έναν χρόνο στις δομές για να συμμορφωθούν με στόχο να διασφαλίσουμε το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών μας. Για εμάς είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Ήταν επιτακτική η ανάγκη να βάλουμε κανόνες».

Σε ερώτηση για το εάν θα κλείσουν οι δομές που δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν μετά τον έναν χρόνο, τόνισε ότι «κάποιες δομές που θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, είμαστε εδώ από τώρα για να συζητήσουμε ποια είναι τα δυσκολότερα θέματα. Δεν έχει έρθει άλλος φορέας να μας πει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Δεν κλείνουμε κανέναν, απλώς δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε και κανέναν. Όλοι ελέγχονται”.

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι – Αύριο η «μαύρη» επέτειος έξι χρόνων

otavoice

Δράμα: Για έκτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο όρος «Φαλακρό»

otavoice

Ν. Υόρκη: Η ομογένεια τίμησε τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

otavoice

ΕΕ: Συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες – Δυσαρέσκεια για τις επισκέψεις του Όρμπαν

otavoice

ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι έλεγχοι – Πού θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες, 885 υποθέσεις στο στόχαστρο

otavoice

Τελευταία ημέρα καύσωνα σήμερα, καταιγίδες και σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας από Τρίτη

otavoice