OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ισραήλ: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την δικαστική μεταρρύθμιση -Διχασμένος ο στρατός

«Λυπηρή» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την έγκριση, από το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ενός μέτρου που θεωρείται «κλειδί» για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και η οποία έχει επικριθεί ανοιχτά από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν εδώ και πολλούς μήνες.

«Είναι λυπηρό που η σημερινή έγκριση δόθηκε με τόσο ισχνή πλειοψηφία», σχολίασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, στην ανακοίνωσή της, με την οποία επαναλαμβάνει την προτροπή της Ουάσινγκτον προς την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώξει «ευρύτερη συναίνεση» στο θέμα αυτό. «Ως φίλος του Ισραήλ, εδώ και πολλά χρόνια, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε, δημοσίως και σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι οι μεγάλες αλλαγές σε μια δημοκρατία, προκειμένου να έχουν διάρκεια, πρέπει να συγκεντρώνουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ «εξακολουθούν να στηρίζουν τις προσπάθειες του προέδρου του Ισραήλ (σ.σ. του Ισαάκ Χέρτσογκ) και άλλων Ισραηλινών ηγετών» με στόχο την εξεύρεση ενός πεδίου συνεννόησης, συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία δεν κατονομάζεται ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. Ο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Χέρτσογκ στον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα.

Η μεταρρύθμιση, την οποία προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, έχει ως στόχο να αυξήσει τις αρμοδιότητες της αιρετής εξουσίας έναντι εκείνων της δικαστικής. Η κυβέρνηση την θεωρεί αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη εξισορρόπηση των εξουσιών, όμως οι αντίπαλοί της θεωρούν ότι απειλεί τη δημοκρατία.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή στον ιστότοπο Axios ότι η μεταρρύθμιση αυτή συνιστά «πηγή διχασμού»

Σχετικά Άρθρα

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάστηκε για δωροδοκία

otavoice

Εκλέχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι 14 Αντιπρόεδροί του

otavoice

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελληνίδα αθλήτρια στίβου θετική σε έλεγχο ντόπινγκ

otavoice

Οι παρεμβάσεις για τις τιμές του ρεύματος – Τα πιθανά σενάρια και οι αντιδράσεις

otavoice

Παραιτήθηκε ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Βογκάν Γέθινγκ

otavoice

Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα

otavoice