OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Τουρκία: Συνομιλίες Φιντάν στο Ιράκ για νερό, πετρέλαιο και PKK

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, διεξήγαγε συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του για το ζήτημα των υδάτινων πόρων, για την προοπτική της επανέναρξης των εξαγωγών πετρελαίου του ιρακινού Κουρδιστάν μέσω της Τουρκίας και για την παρουσία της αυτονομιστικής οργάνωσης PKK στην ιρακινή επικράτεια.

Το ταξίδι του Χακάν Φιντάν στη Βαγδάτη και στο ιρακινό Κουρδιστάν ως αύριο Πέμπτη θεωρείται προπαρασκευαστικό, ενόψει επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μέχρι τώρα.

Ο φάκελος του νερού και των φραγμάτων στον Τίγρη και στον Ευφράτη, που πηγάζουν στην τουρκική επικράτεια, είναι εξαιρετικά λεπτό ζήτημα στις σχέσεις των δύο γειτόνων.

Το Ιράκ είναι αντιμέτωπο με τρομακτικά μεγάλη μείωση του επιπέδου των υδάτων στους δυο ποταμούς και κατηγορεί την Τουρκία πως μειώνει πολύ τη ροή του νερού με τα φράγματα.

Η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ

Μετά τις συνομιλίες με τον ιρακινό ομόλογό του Φουάντ Χουσέιν, ο κ. Φιντάν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι προσεγγίζει το ζήτημα της ξηρασίας στο Ιράκ από «εντελώς ανθρωπιστική σκοπιά». Είπε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μηχανισμό «μόνιμου διαλόγου» ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη για αυτό.

Σχετικά Άρθρα

“Κάηκε” η Μαδρίτη για τους πρωταθλητές Ευρώπης (video)

otavoice

Συνεχίζεται η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι

otavoice

Η Βολιβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου

otavoice

Έκτακτη σύσκεψη για το ρεύμα- Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για τα F35

otavoice

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

otavoice

Οι Χούθι χτύπησαν το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Chios Lion»

otavoice