OTA VOICE
Γενικοί Γραμματείς Δήμων

Οι αφανείς Ήρωες της Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Άγγελος Δημοσθένους, νομικός και  Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου

Η εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας, ανέδειξε μια κατηγορία υπάλληλων που είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και ενδιαφέρονται για την τήρηση της νομιμότητας και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, τις δύο κατ’ εξοχήν αποστολές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τον Φεβρουάριο του2020 έως σήμερα, οι υπάλληλοι αυτοί με εργασία εξ αποστάσεως ή εκ περιτροπής στο γραφείο, προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν ό,τι είχαν αναλάβει και το βασικότερο, υπό αντίξοες συνθήκες.

Από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, εύλογα η προσοχή όλων στράφηκε στους δημοτικούς άρχοντες που έπρεπε να εφαρμόσουν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, οι δημοτικοί υπάλληλοι, διοικητικοί και κυρίως εργάτες καθαριότητας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, εφάρμοσαν τα μέτρα με τρόπο που κατέστησε πολλούς από αυτούς αφανείς ήρωες. Οι εξυπηρετούμενοι δημότες λάμβαναν τα τηλεφωνήματά τους ή τα ηλεκτρονικά μηνύματα και διεκπεραίωναν τις υποθέσεις τους χωρίς φυσική παρουσία στο κτίριο του Δημαρχείου. Ταυτόχρονα σχεδιάστηκαν έκτακτα μέτρα και δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών. Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση είχε ως άμεση επιδιωκόμενη συνέπεια το να μειωθούν οι πηγές διασποράς του ιού.

Προφανώς έγιναν και λάθη στην επιλογή και στην εφαρμογή των μέτρων. Εκ του αποτελέσματος όμως, συγκριτικά με άλλες χώρες, μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έγιναν πολλά τέτοια λάθη. Η δυστυχής συγκυρία της κρίσης του κορωνοϊού ίσως αποτέλεσε ευτυχή πρόκληση για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσες διοικήσεις είχαν διδαχθεί από την αντιμετώπιση προγενέστερων κρίσεων και προετοιμάστηκαν εγκαίρως απέδωσαν τα μέγιστα. Μια τέτοια διοίκηση φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι είναι και η διοίκηση του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου στο Γαλάτσι καθώς ήταν ο πρώτος Δήμος της χώρας που πήρε σκληρά μέτρα από την αρχή της πανδημίας συνειδητοποιώντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Εκ θέσεως σε αυτή την υγειονομική κρίση που απειλεί καθημερινά όλο τον πληθυσμό μας έζησα από κοντά τον αγώνα αλλά και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων αυτών και δη σε νέα δεδομένα, όπως η μαζική ψηφιοποίηση υπηρεσιών.

Νομίζω ότι πρέπει να αποδοθεί ρητώς η ηθική αναγνώριση όλων των αρμοδίων στο έργο αυτό, που θα μείνει στη δημόσια διοίκηση και στους δήμους. Αλλά μήπως ήρθε η ώρα και για έμπρακτη ανταμοιβή των υπηρεσιών αυτών ιδίως με βάση την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των υπαλλήλων;

Σχετικά Άρθρα

Αναγκαίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών

otavoice

«Από την καρέκλα του Γενικού Γραμματέα», του Άκη Χουζούρη

otavoice

Η διαδικασία στοχοθεσίας στους ΟΤΑ, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Νεκτάριου Σπηλιόπουλου

otavoice

Πράσινη μετάβαση – Κυκλική οικονομία, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Δημόσια Διοίκηση, μέσα από «Κυκλικό Μοντέλο» και όχι «Γραμμικό Μοντέλο» Διακυβέρνησης

otavoice