OTA VOICE
Γενικοί Γραμματείς Δήμων

Τα φύκια είναι ο θησαυρός της Μεσογείου

Της Κασάπη Κωνσταντίας – Αναστασίας, Msc Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος, Γενική Γραμματέας Δήμου Θερμαϊκού

Η διάβρωση των ακτών είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται σε παράκτιες κοινότητες και οδηγεί σταδιακά σε αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους, εξαφάνιση της αμμουδιάς καθώς επίσης προκαλεί φθορές σε τυχόν τεχνικά έργα και κατασκευές που έχουν κοινό σύνορο με την παραλία. Η ύπαρξη στρώσεων από φυκιάδες στο παραλιακό μέτωπο είναι επίσης φαινόμενο που παρατηρείται σε αμμώδεις ακτές και κατηγορείται συχνά για αισθητική υποβάθμιση του τοπίου.

Αν όμως αυτό που αποκαλούμε φύκια ανήκει στο είδος Posidonia Oceanica – Ποσειδωνία, το οποίο αποτελεί ανώτερο φυτό και δείκτη εξαιρετικής ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων, όπου με μια πολύ μικρή μεταβολή της ποιότητας και των συνθηκών του τόπου που αναπτύσσεται οδηγείται σε εξαφάνιση, τότε θα έπρεπε να είναι βασικό θετικό κριτήριο επιλογής μιας θάλασσας για κολύμβηση και κατάδυση. Σε τέτοιες περιπτώσεις επίσης σημαντικής αξίας είναι και το πλήθος των θαλάσσιων μορφών ζωής που εγκαθίσταται σε αυτό πλουτίζοντας τις θάλασσες, την ίδια στιγμή που αυτές πιθανά κινδυνεύουν από υπεραλίευση. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα λιβάδια Ποσειδωνίας εντός της θάλασσας, το ίδιο ισχύει και με τα νεκρά φύλλα εκτός αυτής, τα οποία αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα. Και ως προς αυτά υπάρχει και ένα όφελος ακόμα, η παράκτια αυτή απόθεση εμποδίζει τη διάβρωση της ακτής. 

Επομένως μπορούμε και να προλάβουμε τις μελλοντικές διαβρώσεις των ακτών και να εμπλουτίσουμε την οικολογική αξία των θαλασσών. Η παράλληλη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη για τη βιωσιμότητα των επόμενων γενεών ακολουθεί το ρητό “το τερπνόν μετά του ωφέλιμου”. Είναι πολύ καλό να κολυμπάμε σε παραλίες όπου υπάρχει ζωή. Η ομορφιά του μεσογειακού τύπου είναι οι δικοί μας κοραλλιογενείς ύφαλοι. Αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές της κυκλικής οικονομίας νέα προϊόντα με πρώτη ύλη τα φύκια μπορούν να δημιουργηθούν. Μερικές τέτοιες ιδέες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του βραβευμένου συγχρηματοδοτούμενου έργου LIFE http://reusingposidonia.com/. Τα φύκια δεν είναι σκουπίδια. Είναι θησαυρός, οικολογικής αξίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Όσον αφορά τη διαχείριση τους από τους ΟΤΑ, αν συλλεχθούν με κατάλληλες μεθόδους τη θερινή περίοδο και φυλαχθούν, μπορούν να επιστρέψουν στην ακτή κατά τη χειμερινή ώστε να παρέχουν προστασία από τη διάβρωση. Αυτή η επιλογή διαχείρισης είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον. Απαιτεί όμως αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, περιβαλλοντική εκπαίδευση, αντικείμενο που πραγματεύεται το συγχρηματοδοτούμενο έργο POSBEMED2 με περιοχή μελέτης την Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού https://posbemed2.interreg-med.eu/.

 

Σχετικά Άρθρα

Αναγκαίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών

otavoice

«Από την καρέκλα του Γενικού Γραμματέα», του Άκη Χουζούρη

otavoice

Η διαδικασία στοχοθεσίας στους ΟΤΑ, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Νεκτάριου Σπηλιόπουλου

otavoice

Πράσινη μετάβαση – Κυκλική οικονομία, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Δημόσια Διοίκηση, μέσα από «Κυκλικό Μοντέλο» και όχι «Γραμμικό Μοντέλο» Διακυβέρνησης

otavoice