OTA VOICE
Γενικοί Γραμματείς Δήμων

Η ισχύς εν τη ενώσει – Πως ένα εμβληματικό έργο γίνεται πράξη

Του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Κορινθίων & Διευθύνοντα Συμβούλου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ Α.Ε.» ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Γ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

«Η ισχύς εν τη ενώσει», πόσο μάλλον όταν η ένωση αυτών των δυνάμεων προέρχεται από 2 όμορους Δήμους της Πελοποννήσου, τον Δήμο Κορινθίων & τον Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων,με αφετηρία κοινά οράματα, κοινές αναπτυξιακές & τουριστικές προοπτικές, διάθεση για συνεργασία και συνεκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων & πόρων.

Τις προηγούμενες ημέρες ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο, η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στο νομό Κορινθίας με τις αρχές της«βιώσιμης κινητικότητας», έλαβε την έγκριση και την ένταξή του στο Πρόγραμμα Επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του Δημοσίου Χώρου», που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο με τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ & ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ» χρηματοδοτείται 100% από τοεν λόγω Πρόγραμμα με το ποσό των 12.000.000 €.
Η ένωση του παράκτιου μετώπου των 2 πόλεων (Κορίνθου-Λουτρακίου)σε μία ενιαία διαδρομή επιχειρείται για 1η φορά και καθιστά το έργο μοναδικό.

Μιλούμε επί της ουσίας για τον «μετασχηματισμό» κατόπιν σχετικών παραχωρήσεων στους 2 Δήμους, ενός χώρου που μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιείται (τμήμα σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ) και ενός χώρου που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές χρήσεις (τμήμα εν ενεργείαστρατοπέδου), σε “γραμμικό πάρκο” μήκους 6 χιλιομέτρων, καθιστώντας τον χώρο εναλλακτικής ασφαλούς μετακίνησης, περιπάτου, ποδηλασίας και αναψυχής, με την δημιουργία:

 Ποδηλατόδρομου διπλής κατεύθυνσης

 Πεζόδρομου

 Χώρων Πρασίνου

 Χώρων ξεκούρασης & δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου

συμβάλλοντας καθοριστικά στην:

 Αισθητική & περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής

 Βιοκλιματική βελτίωση Σύνδεση χώρων και λειτουργιών των 2 πόλεων

 Βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων

 Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

Ιδιαίτερα όμως και πέραν των τεχνικών και λοιπών χαρακτηριστικών του έργου, θα πρέπει να τονισθεί η μεγάλη σημασία της συνεργατικότητας για την διεκδίκηση και εν τέλει την επίτευξη του στόχου.

Οι 2 όμοροι Δήμοι ανέθεσαν διαμέσου Προγραμματικής Σύμβασης στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ» -στον οποίο είναι συνιδρυτές και μέτοχοι- το δύσκολο αυτό εγχείρημα προετοιμασίας, υποβολής και παρακολούθησης του φακέλου διεκδίκησης και όλες τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες και τεύχη, καθώς και την υποστήριξή τους στην διαδικασία αξιολόγησης και εν τέλει έγκρισης του χρηματοδοτικού αιτήματος.

Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες φάσεις του έργου (Δημοπράτηση-Ανάδειξη Αναδόχου-Κατασκευή-Παραλαβή & απόδοση προς χρήση στους δημότες & επισκέπτες), αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι στις δύσκολες περιόδους που διανύουμε οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν και πρέπει να συναθροίζουν δυνάμεις, να χαράσσουν κοινές στρατηγικές, να διεκδικούν και εν τέλει να πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες τους

*Ο Νεκτάριος Σπηλιόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Δήμων “Κλεισθένης” .

Σχετικά Άρθρα

Αναγκαίες αλλαγές στον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης για την ενότητα των τοπικών κοινωνιών

otavoice

«Από την καρέκλα του Γενικού Γραμματέα», του Άκη Χουζούρη

otavoice

Η διαδικασία στοχοθεσίας στους ΟΤΑ, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Νεκτάριου Σπηλιόπουλου

otavoice

Πράσινη μετάβαση – Κυκλική οικονομία, του Ν. Νικολακόπουλου

otavoice

Δημόσια Διοίκηση, μέσα από «Κυκλικό Μοντέλο» και όχι «Γραμμικό Μοντέλο» Διακυβέρνησης

otavoice