Κλιματική Ουδετερότητα
Η κλιματική ουδετερότητα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά τη μετάβαση σε μία οικονομία με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και βασικό στόχο την πράσινη ανάπτυξη.
Άρθρο της Νάντιας Δημητρίου
Σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Κλιματικού νόμου, εκδόθηκε για πρώτη φορά ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος 4936/2022 με τίτλο: “Εθνικός Κλιματικός Νόμος-Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την προστασία του περιβάλλοντος”.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην επιτάχυνση της μετάβασης των πόλεων στην κλιματική ουδετερότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, προχώρησε στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoC) δημιουργίας ενός «δικτύου» αρχικά 85 ελληνικών πόλεων που δεσμεύονται να εργαστούν στην κλιματική ουδετερότητα, στο πλαίσιο της Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις έως το 2030.
Στόχος είναι η δημιουργία πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας, της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας και της σταδιακής μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα έως το έτος 2050.
Πως θα επιτευχθεί αυτό στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα στους Δήμους;
Μέσω της κατάρτισης και εφαρμογής ενός «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Κλιματικής Ουδετερότητας», δηλαδή ενός ολοκληρωμένου πλάνου με το οποίο θα προσδιορίζονται απολύτως στοχευμένα τόσο οι δράσεις και τα έργα που διέπουν το σύνολο της λειτουργικής δραστηριότητας κάθε Δήμου, προκειμένου αυτός -σε συνεργασία με φορείς και κοινωνικούς εταίρους της περιοχής του- να καταστεί κλιματικά ουδέτερος (σε σύγκριση με το 1990):
-έως το έτος 2030, σε ποσοστό τουλάχιστον 55%
-έως το έτος 2040, σε ποσοστό 80%
– έως το 2050, σε ποσοστό 100%
όσο και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και πόροι, έτσι ώστε εκτός από την εύρεση χρηματοδοτικών πηγών να διερευνώνται οι υφιστάμενες επενδύσεις που συμβάλουν στην κλιματική ουδετερότητα και να προτεραιοποιούνται οι δράσεις μέσω της κατάρτισης απολύτως συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησής τους.
Βασικοί άξονες παρεμβάσεων:
– Μεταφορές
– Κτίρια
– Παραγωγή ενέργειας
– Μείωση κατανάλωσης ενέργειας
– Χρήσεις γης
– Αναβάθμιση και μετασχηματισμός του δομημένου αστικού περιβάλλοντος
– Απορρίμματα- Κυκλική οικονομία
– Εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών και έξυπνων εφαρμογών
– Δημιουργία πράσινων και άλλων υποδομών αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα
Στα αναμενόμενα οφέλη για κάθε Δήμο από την εφαρμογής ενός «Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης Κλιματικής Ουδετερότητας», περιλαμβάνονται:
*Η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του
*Η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην περιοχή παρέμβασης
*Η βελτιστοποίηση των μεταφορικών/κυκλοφοριακών δεικτών
* Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος μέσω της απόδοσης συγκεκριμένων λειτουργικών δραστηριοτήτων
* Η προώθηση προς την πράσινη ψηφιακή μετάβαση
* Η προώθηση και υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας
*Η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής (στο μέτρο ευθύνης του Δήμου)
* Η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή
και εν τέλει το βασικό πρόσταγμα, δηλαδή η επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας κατ΄ αρχάς με ορίζοντα το έτος 2030.
Ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα ο Δήμαρχος κ. Δ. Καλογερόπουλος, έχει διαγνώσει έγκαιρα την αναγκαιότητα να συμμετέχει σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εθνικό και πανευρωπαϊκό εγχείρημα και ως εκ τούτου ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία, αναλύοντας στην παρούσα φάση τις υφιστάμενες και μελλοντικές ευκαιρίες με σκοπό πολύ σύντομα και μέσω των απαραίτητων συνεργασιών να γίνει η ανάπτυξη της μεθοδολογικής προσέγγισης και των πρακτικών που θα επιτρέπουν στο Δήμο Αιγιαλείας να έχει προσδιορίσει την πλήρη χαρτογράφηση των ενεργειών που θα ακολουθήσει, ώστε να οδηγηθεί στην κλιματική ουδετερότητα με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027
ΝΑΝΤΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, ΜΕng
Γενική Γραμματέας του Δήμου Αιγιαλείας
Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ»
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης ΓΓ Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης»